De Fin Thomas Lam tikt de 0-1 langs FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter

PEC pakt de punten bij ploeterend Utrecht

FC Utrecht heeft het thuissyndroom niet van zich af weten te schudden. Tegen PEC Zwolle modderde de ploeg van Rob Alflen maar wat aan, met de zesde nederlaag in de laatste zeven thuiswedstrijden als resultaat: 0-2.

De eerste helft was van een bedenkelijk niveau. Vooral de thuisploeg legde erg weinig op de mat. Wellicht dat het incident op de training eerder in de week, waarbij Anouar Kali zijn ploeggenoot Kristoffer Peterson een gebroken kaak sloeg, de Utrechters nog parten speelde.

Feit was, dat het veldspel van de thuisploeg ver onder de maat was. Pas na een klein half uur spelen veerde de Galgenwaard even op. Sébastien Haller gaf de aanzet; de Fransman bereikte na een goede individuele actie Willem Janssen. Die werd door Wout Brama vlak voor het doel van de bal gegleden.

Tot dan was het spel van subtopper PEC Zwolle iets dreigender geweest, maar ook de bezoekers grossierden in balverlies en slaagden er evenmin in kansrijke aanvallen op te zetten.

Op de goede plek

Toch ging Ron Jans' ploeg met een voorsprong rusten. Een afstandsschot van Sheraldo Becker werd door Robbin Ruiter via de lat ten koste van een hoekschop nog over zijn doel gewerkt. Die corner werd half weggewerkt, Bart van Hintum kon schieten en Ruiter stond een rebound toe. Thomas Lam stond stond op de goede plek: 0-1. Ruiter hield daarna Ryan Thomas, die na klunzig balverlies voor hem opdook, door goed uit te lopen van de 0-2 af.

Spelend richting de Bunnikside probeerde de FC na rust iets op touw te zetten, maar een gedachte leek er niet achter te zitten. Het was voetbal op goed geluk, wat niet meer opleverde dan kopballetjes van Ramon Leeuwin (hoog over), Christian Kum (ruim voorlangs) en Janssen (meter naast).

Alflen probeerde het laatste kwartier nog iets af te dwingen door Gevero Markiet en Nacer Barazite te brengen, maar ook zin konden het verschil niet maken. Tien minuten voor tijd was het over en sluiten. Timo Letschert gleed uit in een duel met Stef Nijland. Die had ruim baan en schoof de bal beheerst langs Ruiter in de verre hoek.