NOS Nieuws

IS geeft vertrek uit Kobani toe

Videoboodschap IS

De extremistische organisatie IS heeft voor het eerst toegegeven dat IS-strijders de Syrische stad Kobani hebben verlaten. In een videoboodschap dreigen twee gemaskerde strijders wel dat ze de stad opnieuw zullen aanvallen.

De twee mannen, van wie er een Arabisch spreekt met een Noord-Afrikaans accent, zegt dat de bombardementen van de Amerikanen op de stad de belangrijkste reden waren om te vertrekken. Buitenlandse journalisten die na de verovering door de Koerden in Kobani waren, hebben beelden verspreid van de verwoestingen in Kobani. Alleen het Vrijheidsplein met het beeld van een adelaar in het centrum van de stad is ongeschonden.

De nederlaag in Kobani is een grote slag voor IS. De extremisten hadden misschien gerekend op een gemakkelijke overwinning, maar ze werden verdreven door een combinatie van zware bombardementen en Koerdische troepen op de grond.

Koerden: eerste stap

De Koerdische Peshmerga-strijders bestempelen de inname van Kobani aan de grens met Turkije als een belangrijke eerste stap bij het terugdringen van IS.

De IS-extremist in de video beweert het tegendeel. Hij zegt dat IS niet is verzwakt door de nederlaag in Kobani, en dat Islamitische Staat nooit zal verdwijnen.

De luchtaanvallen op stellingen van IS in Syrië begonnen op 23 september. Het offensief van IS in de regio was begin september begonnen met de verovering van honderden Koerdische dorpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl