AFP
NOS Nieuws

Houden de Venezolanen hun spotgoedkope benzine?

 • Marc Bessems

  Correspondent Latijns-Amerika

 • Marc Bessems

  Correspondent Latijns-Amerika

Nergens ter wereld kan je zo goedkoop tanken als in Venezuela. Voor een euro koop je ongeveer 2000 liter benzine. Maar als het aan de regering ligt, gaan de prijzen omhoog. Want president Maduro heeft dringend geld nodig. De economie van zijn land staat op instorten als gevolg van de lage olieprijs.

Venezuela is een van de belangrijkste olieproducerende landen ter wereld. Het land is vrijwel compleet afhankelijk van olie: ongeveer 95 procent van de export bestaat uit het zwarte goud. Met de oliedollars worden goederen geïmporteerd. Vrijwel al het voedsel komt uit het buitenland.

 • AFP
  Venezolanen staan uren in de rij om kip te kopen
 • AFP
  De hele dag wachten op melk en bloem
 • AFP
  De schappen in de supermarkten in Venezuela zijn vaak leeg

Door de lage olieprijs is er steeds minder geld voor import en dat betekent dat er grote schaarste is. Overal in het land staan ellenlange rijen voor supermarkten, apotheken of drogisterijen. Voor basisproducten als melk of bloem staan mensen soms de hele dag in de rij.

Het tekort aan oliedollars betekent ook dat de regering steeds verder in de knel raakt. De Venezolaanse begroting gaat uit van een olieprijs van rond de zestig dollar. Maar een vat Venezolaanse olie brengt tegenwoordig amper veertig dollar op.

Dat betekent dat president Maduro’s regering steeds dieper in de schulden komt. Sociale projecten waarmee zijn voorganger Hugo Chavez zich geliefd maakte, lopen gevaar. Het doet de populariteit van de toch al niet zo charismatische president geen goed.

AFP
'Een vaderland met honger houdt geen stand', staat op een muur geschreven

Maduro is naarstig op zoek naar oplossingen. Een van de maatregelen die hij lijkt te willen nemen is het verhogen van de benzineprijs. De gesubsidieerde brandstof kost Venezuela nu naar schatting ruim tien miljard euro per jaar.

Sinds een paar dagen zendt de staatsomroep spotjes uit die de lage benzineprijs in Venezuela ter discussie stellen. Volgens velen een eerste stap op weg naar een geleidelijke verhoging van de benzineprijs.

Voor de prijs van een espresso kun je ruim 400 liter tanken.

NOS-correspondent Marc Bessems

Voorlopig kost benzine aan de pomp nog 9,7 centavos. Ter vergelijking: een duur kopje koffie kost in een hotel in Caracas 45 Venezolaanse bolivar - je kan dus voor de prijs van een espresso ruim 400 liter tanken. Volgens de huidige wisselkoers op de zwarte markt kan je voor een euro circa tweeduizend liter tanken.

Veel Venezolanen zien de goedkope benzine bijna als een geboorterecht. Het is politiek gesproken dan ook een enorm risico om de olieprijs te verhogen. De populaire Hugo Chavez durfde het niet aan.

Wanhopig

Een eerdere poging in 1989 liep uit op een bloedbad. Toen de benzineprijs werd verhoogd sloegen mensen overal in het land aan het plunderen. Het leger greep keihard in en er vielen honderden doden.

Dat president Maduro serieus lijkt te overwegen om de subsidie op benzine af te schaffen, geeft aan hoe wanhopig de economische situatie in het land is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl