ANP
NOS Nieuws

Joke van Leeuwen Dichter der Nederlanden

Schrijver en dichter Joke van Leeuwen is uitgeroepen tot Dichter der Nederlanden. De functie, die bestaat naast die van Dichter des Vaderlands, is door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) in het leven geroepen om de verbondenheid tussen Nederland en Vlaanderen te stimuleren. Anne Vegter, de Dichter des Vaderlands, richt zich alleen op Nederland.

De ANV ziet poëzie als "een manier om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen". Met de Dichter der Nederlanden wil de organisatie bijdragen aan de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tussen 1815 en 1830 waren Nederland en het huidige België één koninkrijk.

Ze wil geen open deuren intrappen.

Uit het juryrapport van het ANW

Van Leeuwen zal naar eigen keuze gedichten schrijven over relevante zaken en gebeurtenissen in Nederland en Vlaanderen. Ook zal zij optreden als ambassadeur van de poëzie in binnen- en buitenland.

In het juryrapport wordt Van Leeuwen geroemd om haar vreemde en afwijkende manier van schrijven. "De stijl past bij iemand die niet van plan is zich aan te passen en die als een vreemde kijkt naar de wereld van haar soortgenoten. Ze wil geen open deuren intrappen."

Joke van Leeuwen schrijft al tientallen jaren voor zowel kinderen als volwassenen. Voor haar hele oeuvre kreeg ze in 2012 de Constantijn Huygensprijs. Een jaar later werd haar roman Feest van het begin bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl