NOS Schaatsen

Alternatieve Elfstedentocht prooi voor Erwin Mesu

Erwin Mesu wint op Weissensee

Erwin Mesu is winnaar geworden van de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. De Zeeuw ontsnapte in de slotfase uit de kopgroep en hield stand tot aan de finish. Vlak achter Mesu sprintte Bob de Vries naar de tweede plaats. Bart Mol werd derde.

Vanochtend begonnen de schaatsers bij een temperatuur van -12 graden aan de tocht over 200 kilometer, die ook meetelt voor het KPN Grand Prix-klassement. Nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was, telde het peloton al twee favorieten minder. Gary Hekman, woensdag nog winnaar van het Open NK moest al na zes kilometer opgeven met knieproblemen. Diens ploeggenoot Rob Hadders, een specialist op natuurijs, ging niet eens van start wegens ziekte.

Het peloton bij de mannen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht.

Vroege beslissing

De beslissende slag viel toen er nog geen 75 kilometer was afgelegd. Een groep van 14 rijders, waaronder de broers Erwin en Niels Mesu en oud-winnaar Jens Zwitser (2012) sloegen een gaatje. Simon Schouten, de winnaar van de laatste editie in 2013 en favoriet Bob de Vries wisten het gaatje naar de tot tien man gereduceerde kopgroep nog te overbruggen. Achter hen probeerden onder anderen Ingmar Berga, Ruud Aerts en André Vreugdenhil de oversteek te maken, maar hun inspanningen waren vergeefs.

Bij het ingaan van de laatste ronde op het 12 kilometer lange bergmeer in Oostenrijk regende het aanvallen in de kopgroep. Die van Erwin Mesu, die in 2013 nog een streep door zijn schaats- en skeelerseizoen moest zetten nadat hij een diepe vleeswond had opgelopen bij een val tijdens de Driedaagse van Dronten, op 1.500 meter van de finish bleek de juiste.

Yvonne Spigt is winnares geworden van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

Spigt wint bij vrouwen

Bij de vrouwen was Yvonne Spigt na 200 kilometer de snelste in de sprint van een kopgroep van vier. Iris van der Stelt werd tweede, voor Sharon Hendriks. Birgit Witte miste het podium op een haar.

Zonder Mariska Huisman, die afgelopen woensdag in haar laatste wedstrijd op de Weissensee de Nederlandse titel voor zich opeiste, ontspon zich een levendige wedstrijd. Het groepje ontsnapte in de laatste twintig kilometer uit het peloton, waar favorieten als Foske Tamar van der Wal, Elma de Vries zich regelmatig lieten zien. De beslissende slag ging echter aan hun neus voorbij.

Woensdag werd Spigt al derde bij de Open NK op de Weissensee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl