Stukje vliegveld Valkenburg mee naar huis

Bezoekers in de verkeerstoren van Valkenburg ANP

Wie nog afscheid wil nemen van Vliegkamp Valkenburg is vandaag welkom op het opgedoekte militaire complex in Katwijk. Belangstellenden kunnen een route van 7,5 kilometer over de basis afleggen, bijvoorbeeld fietsend. 

Er kan een kijkje worden genomen in de oude verkeerstoren en in de vip-hal, waar koningin Beatrix ooit bezoekende staatshoofden ontving. Daar is een tentoonstelling gewijd aan de toekomst van het gebied.

Stukje landingsbaan

Bezoekers kunnen ook een klein stukje van het vliegveld mee naar huis nemen: voor 10 euro worden stenen uit de landingsbaan verkocht. De opbrengst gaat naar de Stichting Historie Marinevliegkamp Valkenburg. 

1/7Bezoekers kunnen 7,5 km fietsen op de basis ANP
2/7Daarbij komen ze oud materieel van de basis tegen ANP
3/7Ook is de verkeerstoren van binnen te bekijken ANP
4/7Burgemeester Wienen nam het eerste steentje mee naar huis ANP
5/7Daarnaast worden er souvenirs van de basis verkocht ANP
6/7Er worden zo'n 500 mensen verwacht, onder wie veel oud-medewerkers ANP
7/7Op de plek van het vliegveld zullen 5000 huizen komen ANP

Vliegtuigen gebruikten Valkenburg in de Koude Oorlog voor vluchten om Russische onderzeeërs op te sporen. In 2006 werd het vliegveld gesloten. 

Sporen blijven achter

Op het terrein komen nu 5000 woningen en een recreatiegebied. Bepaalde elementen van de basis blijven, zoals de verkeerstoren en een anti-tankgracht. Bovendien zijn de zichtlijnen in de nieuwe wijk gebaseerd op de landingsbanen. 

Op de voormalige luchtmachtbasis staat ook de Theaterhangaar. Daar wordt al sinds 2010 de musical Soldaat van Oranje opgevoerd. 

De werkzaamheden op het terrein zijn inmiddels al begonnen. Verwacht wordt dat er 15 tot 20 jaar wordt gewerkt aan de transformatie.