ANP
NOS Nieuws

Tiny Kox trekt SP-lijst Eerste Kamer

Tiny Kox wordt lijsttrekker voor de SP bij de Eerste Kamerverkiezingen. Kox, die nu ook senator is, werd tijdens de partijraad in Amersfoort unaniem gekozen. De bijeenkomst zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege het winterweer.

Tiny Kox was jarenlang partijsecretaris van de SP en zit sinds 2003 in de Eerste Kamer. Ook zit hij in de Raad van Europa, waarvoor hij onder meer als EU-waarnemer toezicht hield op de verkiezingen in Rusland.

De slogan van de SP tijdens de verkiezingen wordt: Reken Af. De partij doelt daarmee op het beleid van het kabinet. Kox verwees in zijn toespraak in Amersfoort naar bezuinigingen op de rechtsbijstand, die worden doorgevoerd door staatssecretaris Teeven, hoewel de Eerste Kamer tegen is. Kox benadrukte dat niet alleen de Tweede Kamer een staatssecretaris naar huis kan sturen, maar ook de senaat.

Ook SP-leider Roemer had in een toespraak geen goed woord over voor de regering. Hij richtte zich tot de PvdA en verweet de partij links te praten, maar rechts beleid uit te voeren. "Dat je compromissen moet sluiten, snap ik. Maar je bent als partij overbodig als je je ziel verkoopt aan de VVD, om datzelfde rechtse rotbeleid uit te voeren waar je zelf zo hard campagne tegen hebt gevoerd."

Roemer: PvdA voert rechts rotbeleid uit
Roemer trekt van leer tegen PvdA

De Wit

Op nummer twee op de SP-Statenlijst staat senator Arda Gerkens, gevolgd door oud-wethouder van Eindhoven Hans-Martin Don, advocaat Anneke Wezel en politicoloog Bastiaan van Apeldoorn. Ook op de lijst staat Riet de Wit, de vrouw van oud-Tweede Kamerlid Jan de Wit, die onder meer de parlementaire enquête leidde over de kredietcrisis.

De Eerste Kamer wordt niet direct gekozen, maar via de Provinciale Staten. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 18 maart. De nieuw gekozen Statenleden kiezen daarna de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl