Sergio Mattarella is gekozen met een absolute meerderheid AFP

Italië heeft een nieuwe president. In de vierde stemronde werd de 73-jarige Sergio Mattarella gekozen met een absolute meerderheid. Hij volgt Giorgio Napolitano op die in januari ontslag nam.

Sinds vanochtend waren alle Italiaanse parlementsleden en regiovertegenwoordigers bijeen om een nieuwe president te kiezen. De afgelopen dagen waren er al drie stemrondes, maar die leverde geen duidelijke winnaar op. 

Bij de eerste drie stemrondes moet het nieuwe staatshoofd een tweederde meerderheid halen en daar kwam Mattarella niet aan. Bij de vierde stemronde was een gewone meerderheid voldoende.

Kleurloos

Mattarella staat heel dicht bij premier Renzi die blij is met de verkiezing van Mattarella. "Goed gedaan, president Mattarella! Leve Italië", twitterde hij direct na de verkiezing.

Mattarella wordt beschouwd als onkreukbaar. Hij was lange tijd actief in de christen-democratische partij die in de jaren 90 aan corruptieschandalen ten onder is gegaan. "Zelf heeft hij nooit voor een rechter hoeven verschijnen", zegt NOS-correspondent Zoutberg. Ook was hij minister van onderwijs en defensie in vier kabinetten.

Hoewel vaak wordt gezegd dat de Italiaanse president alleen een ceremoniële functie heeft, heeft hij toch een aantal belangrijke taken. Zo kan hij premiers en ministers aanstellen. "Het ligt aan hemzelf in hoeverre hij invulling geeft aan zijn ambt", zegt Rop Zoutberg. 

"Napolitano was een sterke president. Mattarella wordt gezien als een beetje, kleurloze, saaie man."

"De verwachting is dat Renzi niet veel last zal hebben van Mattarella", zegt Zoutberg. "En dat komt Renzi goed uit. Alle schijnwerpers staan nu weer op hem en niet op de Italiaanse president."

STER reclame