Lokale bewoners verlaten Debaltseve vanwege zware beschietingen EPA

In Oost-Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur vijftien militairen omgekomen tijdens gevechten met pro-Russische separatisten. Dertig militairen raakten gewond, zegt minister Poltorak van Defensie. 

De militairen sneuvelden op meerdere plekken in het conflictgebied. De gevechten waren vooral hevig rondom Debaltsevo, een plaatsje tussen Loegansk en Donetsk. Daar vielen afgelopen nacht ook twaalf burgerdoden, zegt een regionale politiechef. Ten westen van Donetsk is ook iemand gedood. 

Verlaten straten

Een verslaggever van het Amerikaanse persbureau AP trof vanochtend in Debaltsevo verlaten straten aan. In de verte klonk artillerievuur. De Verenigde Naties uitten gisteren hun bezorgdheid over het lot van burgers in het conflictgebied. 

Volgens correspondent David Jan Godfroid was afgelopen week de gewelddadigste in de afgelopen maanden. Gisteren vielen twaalf burgerdoden bij beschietingen in Donetsk. En een week geleden beschoten de separatisten de stad Marioepol, waarbij 30 doden vielen. 

Vredesbesprekingen

De Oekraïense regering en de rebellen zouden gisteren in Wit-Rusland praten over een nieuw staakt-het-vuren, maar de vredesbesprekingen gingen niet door. Vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de separatisten en de OVSE zijn vandaag wederom in Minsk voor een onderhandelingspoging. 

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten donderdagavond in Brussel de sancties tegen Rusland te verlengen. 

STER reclame