In Madrid is een grote betoging aan de gang van de nieuwe linkse partij Podemos. Tienduizenden aanhangers zijn naar het centrale plein in de Spaanse hoofdstad gekomen om het vertrek van de regering te eisen. Volgens correspondent Jessica van Spengen kun je er over de hoofden lopen. 

Podemos is fel gekant tegen het financiële beleid van de centrumrechtse regering van premier Rajoy. De partij wil, net als de Griekse zusterpartij Syriza, dat er een einde komt aan het bezuinigingsbeleid.

Podemos ontstond vorig jaar en behaalde vanuit het niets vijf zetels in het Europees Parlement. "Dat bracht een behoorlijke schokgolf teweeg in Spanje", zegt Van Spengen.

Ze vinden dat de broekriem hier, net als in Griekenland, veel te ver is aangehaald.

NOS-correspondent Jessica van Spengen

In Spanje wisselen normaal gesproken de twee grootste partijen van het land, de arbeiderspartij PSOE en de centrumrechtse Partido Popular, elkaar om de paar jaar af in de regering. "En nu hebben ze ineens een heel grote volksbeweging tegenover zich die de boel op scherp zet", zegt Van Spengen.

Podemos staat voor een "socialere politiek". "Ze vinden dat de broekriem hier, net als in Griekenland, veel te strak is aangehaald. Dat de ongelijkheid, het verschil tussen arm en rijk, moet veranderen. De rijke Spanjaard moet meer gaan betalen, de werkweek moet terug naar 35 uur en de pensioenleeftijd moet omlaag", aldus Van Spengen. 

Net als Syriza wil Podemos ook onderhandelen met Europa over kwijtschelding van de schulden. "Volgens Podemos hebben de Europese grootmachten de macht overgenomen en dat moet afgelopen zijn."

STER reclame