AFP
NOS Nieuws

Mitt Romney toch geen kandidaat in 2016

Mitt Romney stelt zich niet kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. In januari liet de tweevoudig oud-kandidaat nog weten dat hij serieus nadacht om opnieuw mee te doen.

De Republikein heeft nu toch besloten dat het beter is om andere mensen in zijn partij de kans te geven om de nominatie binnen te slepen. Romney bedankt in een verklaring iedereen die hem de afgelopen weken heeft gesteund terwijl hij nadacht over zijn toekomst.

"Ik denk dat de volgende generatie Republikeinse leiders, al zijn ze nog niet zo bekend als ik ben en nog maar net beginnen, meer kans hebben om de Democratische kandidaat te verslaan", schrijft Romney.

Moeilijke keuze

Hij gelooft dat het wel mogelijk was geweest om de nominatie te winnen, maar dat het geen makkelijke opdracht was geweest. "Jullie hebben geen idee hoe moeilijk het is voor mij en Ann om dit niet te doen, maar dit is het beste voor de partij en voor het land."

De 67-jarige Romney deed twee keer eerder een vergeefse poging om president te worden. In 2008 verloor hij van John McCain in de voorverkiezingen. In 2012 was hij de Republikeinse uitdager van president Obama en verloor.

Met nog bijna twee jaar te gaan voor de verkiezingen, begint het langzaam duidelijk te worden welke Republikeinen een gooi willen doen naar het presidentschap. Jeb Bush, broer en zoon van voormalige presidenten, heeft de meest concrete stappen gezet. In de afgelopen dagen zou Romney er ook achter zijn gekomen dat een aantal sponsors die hem tijdens de vorige verkiezingen steunden, nu voor Bush kiezen.

Behalve Bush overwegen mensen als gouverneur Chris Christie van New Jersey en senatoren Ted Cruz, Rand Paul en Marco Rubio om mee te doen.

Bij de Democraten lijkt Hillary Clinton de gedoodverfde kandidaat, al heeft ze zich nog niet officieel verkiesbaar gesteld. Omdat hij al een tweede termijn heeft gediend, is president Obama niet herkiesbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl