NOS Nieuws

Opstelten: publieke omroep mag niet op zwart gaan

Opstelten: publieke omroep mag niet wegvallen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt dat het niet kan dat de nationale publieke omroep wegvalt van de zender. Het kabinet wil een onderzoek naar de back-up van NPO 1 als rampenzender.

"De kern is dat het niet moet gebeuren", zei Opstelten na afloop van de ministerraad. "We moeten even kijken of het stevig genoeg is georganiseerd."

Bij een nationale ramp zijn NPO 1 en NPO Radio 1 rampenzender, zo is vastgelegd. De overheid kan via deze rampenzender informatie geven aan de bevolking.

Andere zenders?

Aanleiding is de gebeurtenis donderdagavond in het NOS-gebouw in Hilversum. Een 19-jarige gewapende man wist met een gijzelaar de redactie binnen te dringen en eiste zendtijd. Meer dan een uur lang was op NPO 1 een melding te zien dat "in verband met omstandigheden op dit moment geen Journaal mogelijk" was. Daarna begon een uitzending vanuit de NOS-studio in Den Haag.

Vanwege de grote impact van het wegvallen van de publieke zender besloot Opstelten, die gisteravond net terug was van een buitenlands bezoek, van zijn woonhuis in Rotterdam naar Den Haag te gaan.

Opstelten denkt dat andere zenders, zoals RTL of de regionale omroepen, bij calamiteiten rampenzender kunnen zijn. "Als een zender waar je op rekent uitvalt, dan heb je een ander."

Terugvalscenario's

Ook staatssecretaris Dekker van Media wil kijken hoe het is gegaan. "Er zijn allemaal vragen over de veiligheid, over de infrastructuur en over de back-up die je in dat soort momenten hebt."

Het gaat de staatssecretaris niet alleen over een gewapende gijzeling in een omroepgebouw, maar ook om incidenten zoals een brand of een grootschalige stroomstoring. "Daar zijn terugvalscenario's voor", aldus de staatssecretaris. "Ik denk dat we moeten kijken hoe dat hier in de praktijk heeft uitgepakt.

Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat het "uiteraard zeer belangrijk is dat een rampenzender altijd in de lucht kan zijn als het nodig is".

Dekker heeft vragen over back-up omroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl