'Het gekst was om over onszelf te moeten presenteren'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reconstructie: gijzeling bij de NOS

De sfeer op de nieuwsredactie van de NOS is anders dan anders. Het incident van gisteren is het gesprek van vandaag. Collega Martijn Bink, die gisteravond collega's waarschuwde voor de indringer en daarna diens arrestatie filmde, komt nauwelijks aan werken toe. Iedereen wil van hem weten wat er gebeurde.

Het bijzondere gevoel kwam ook tot uiting bij een personeelsbijeenkomst die de NOS vanochtend had georganiseerd. Directeur Jan de Jong vertelde emotioneel over hoe geschrokken hij was. "Maar die emoties waren ook blijdschap", zegt hij. "Dat je daar staat en dat je het zo goed bent doorgekomen. Ik stond er met een gevoel van trots."

Het gekste vond ik nog om zoveel nieuws over onszelf te presenteren.

Astrid Kersseboom

Presentator Astrid Kersseboom was vanochtend vroeg op de redactie om de vroege NOS Journaals te presenteren. Haar plek in de studio is precies de plek waar Tarik Z. werd overmeesterd. 

"Het incident is natuurlijk het gesprek van de dag", zegt ze. "Maar ik heb niet anders in de studio gezeten. Het gekste vond ik om zoveel nieuws over onszelf te presenteren. Onze reflex is toch, als het over onszelf gaat, om kort en zakelijk te blijven. Maar hier konden we niet omheen."

Het duurde ruim een uur voordat de NOS gisteravond weer kon uitzenden. Eindredacteur Roling: "Iedereen valt dan terug op de routine. En dat is zo goed mogelijk je werk doen. Dat merk je aan iedereen." 

Ook Kersseboom merkte dat. "Ik vond de meeste collega's verrassend nuchter. Iedereen zat gelijk in de goede modus: wat gaan we doen in de uitzendingen en op de site?"

Bijna meteen na de uitzending werd de deur opengetrokken: 'je moet weg!'

Matijn Nijhuis

Nieuwslezer Matijn Nijhuis had gisteravond dienst. Hij had net op de radio het NOS Journaal van 20.00 uur voorgelezen. "Bijna meteen na de uitzending werd de deur opengetrokken. Martijn Bink riep dat ik weg moest: er liep een man met een pistool."

Nijhuis was een van de laatsten die de redactie verlieten. "Ik had geen jas, geen pasje. Een collega hielp me door de draaideur. We waren met z'n tweeën, de grote groep was al beneden. We liepen in het trappenhuis en wisten niets. Dat was best eng."

Eenmaal buiten drong het besef door dat hij weer op de radio moest. "Dus zijn we naar een ander omroepgebouw gegaan, waar normaal de NOS-collega's van Radio 2 zitten. We hebben alle deuren opengemaakt en zijn een uitzending gaan maken."

Achtuurjournaal

Eindredacteur Adrian Roling van het Achtuurjournaal stond vlak voor het incident ook op scherp. "We waren net klaar met repetities. Vijf minuten voor de uitzending ging de telefoon: er is een man met een wapen onderweg."

Vanuit de regieruimte had Roling overleg met Martijn Bink, die elders op de redactie stond en collega's waarschuwde. "Hij zei dat het fout was en dat we 112 moesten bellen. En we moesten van de zender af. Dat was mijn eerste prioriteit."

Roling bleef in de regieruimte achter, samen met een technicus. Ze konden op een scherm zien wat er gebeurde in de studio waar de indringer met een beveiliger naartoe was gegaan. "Vrij snel daarna bestormden agenten de studio. Dat was voor ons het moment om om te schakelen: we wilden zo snel mogelijk weer televisie gaan maken."

STER Reclame