Ali Ahmed Mabkhout viert zijn winnende goal met Omar Abdulrahman op z'n rug
NOS Voetbal

VAE verovert brons op Azië Cup

De Verenigde Arabische Emiraten zijn als derde geëindigd tijdens de Azië Cup. In de strijd om het brons werd Irak in het Australische Newcastle met 3-2 verslagen.

Ahmed Khalil opende na een kwartier na een fraaie aanval de score, maar nog voor rust boog Irak de achterstand om via treffers van Waleed Salim (van richting veranderd schot) en Amjed Kalaf (rebound na een fout van doelman Khalid Eisa). Na rust ontsnapte Khalil aan buitenspel (2-2) en maakte Ali Ahmed Mabkhout vanaf de stip (rood Ahmed Ibrahim) de winnende treffer.

Iedereen was boos en teleurgesteld

Osama Rashid

De Iraakse Nederlander Osama Rashid zat de hele wedstrijd op de bank. Daar zag hij dat zijn team door persoonlijke fouten verloor: "Eigenlijk speelden we heel goed , maar we hebben het zelf weggegeven. Balen. Na afloop was het in de kleedkamer dan ook niet echt gezellig. Iedereen was boos en teleurgesteld."

De VAE eindigde één keer eerder op het podium. In 1996 verloor de ploeg in de finale van Saudi-Arabië. Ook Irak haalde één keer eremetaal tijdens de Azië Cup. In 2007 werd de titel veroverd. Dit toernooi werd er eigenlijk nog niets verwacht van de jonge ploeg. Dat ze toch de halve finale wisten te halen was dan ook een grote verrassing.

Rashid: "Uiteindelijk overheerst toch de trots. De mensen in Irak zijn heel trots op ons. Wij hebben voetballers van elk geloof in ons team. Wij laten zien dat het wel kan, samenleven en samen sporten. Vijftien van onze spelers spelen ook nog in Irak. Zij vliegen morgen terug en zullen feestelijk onthaald worden."

En Osama Rashid zelf? Hij hoopt zondag gewoon weer op het veld te staan voor zijn club, Alphense Boys.


Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl