Een Oekraïense militair in de buurt van Debaltseve
NOS NieuwsAangepast

Strijd in oosten van Oekraïne laait verder op

Het Oekraïense leger meldt hevige gevechten in de afgelopen nacht in het oosten van het land. Een legerwoordvoerder zegt dat vijf militairen zijn gesneuveld en meer dan twintig gewond zijn geraakt.

De rebellen gebruikten volgens het leger mortiergranaten die van Russische raketinstallaties werden afgevuurd. De posities van militairen bij de steden Debaltseve, tussen Loegansk en Donetsk, en Marioepol werden onder vuur genomen. De woordvoerder zei dat de militairen standhielden en het vuur hebben beantwoord.

De rebellen in Donetsk zeggen dat bij beschietingen door het leger in de stad twaalf doden zijn gevallen. Vijf mensen vonden de dood toen ze bij een wijkgebouw op het uitdelen van hulpgoederen stonden te wachten. Toen een mortiergranaat insloeg bij een bushalte vielen daar twee doden. In andere delen van de stad kwamen nog eens vijf mensen om het leven.

Aanval op bushalte en cultureel centrum in Donetsk

Sancties

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteravond in Brussel besloten de sancties tegen Rusland te verlengen. De strafmaatregelen kregen de zegen van de nieuwe, linkse regering van Griekenland. Eerst bestond twijfel of de Grieken de sancties wel zouden steunen. Bij een dergelijke maatregel is unanimiteit vereist in de Europese Unie.

Maatregelen zoals een reisverbod naar de Europese Unie en het bevriezen van banktegoeden, die binnenkort zouden aflopen, zijn verlengd tot september. De EU besloot daartoe in het licht van de recente escalatie in het oosten van Oekraïne. Zaterdag beschoten de separatisten de stad Marioepol, waarbij 30 doden vielen. Daarmee werd het bestand beëindigd dat voor een maandenlange periode van relatieve rust had gezorgd.

Frankrijk en Polen hebben vandaag een dringend beroep op Rusland gedaan om alle hulp aan de separatisten te staken. President Hollande en premier Ewa Kopacz, die vandaag in Parijs op bezoek is, waarschuwden dat de sancties worden uitgebreid als er geen politieke oplossing voor het conflict worden gevonden. Ze spraken ook hun ongerustheid uit over de ontwikkelingen van vandaag.

"Vredesbesprekingen uitgesteld"

Voor vandaag stonden nieuwe gesprekken op de agenda tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten. Vertegenwoordigers waren al onderweg naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk waar over een nieuw staakt-het-vuren zou worden gesproken. Maar de besprekingen gaan niet door, melden de separatisten. Zij geven Kiev de schuld.

Bij de gesprekken zouden niet alleen vertegenwoordigers van de strijdende partijen aanwezig zijn, maar ook afgevaardigden van Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl