'Tarik Z. had geen terroristische achtergrond'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/1 Robin Tulp studeerde samen met de verdachte

De 19-jarige man uit Pijnacker die bij de NOS binnendrong, heet Tarik Z. Bronnen van de NOS melden dat hij niet voorkomt in de database jihadisme. Een terroristische achtergrond kan vrijwel zeker worden uitgesloten. De politie heeft bij zijn woning in Pijnacker spullen in beslag genomen voor nader onderzoek. 

Tarik Z. is volgens mensen in zijn omgeving een eerstejaars student scheikunde aan de TU Delft. Hij woonde bij zijn moeder in Pijnacker. Zijn ouders zijn gescheiden; zijn vader  woont in Nootdorp. Hij heeft een Egyptische achtergrond, zijn moeder is Nederlandse.

De moeder heeft een nieuwe vriend, een palmboomkweker, en zou bij hem zijn ingetrokken. Z. woonde daar mogelijk ook. Hij is daar gisteren nog op de fiets gezien.  

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekende van verdachte

Studiegenoot Robin Tulp zegt over Z.: "Hij kwam op mij over als een normale jongen die naar de sportschool ging en geïnteresseerd was in meisjes en uitgaan." Tulp zegt dat Z. iets met computers deed, maar hij kan zich niet voorstellen dat hij een hacker op hoog niveau is. Hij was al drie weken niet op de universiteit verschenen en zou zijn toetsen niet goed hebben gemaakt. 

Ook buurtbewoners in Pijnacker noemen Z. een hele rustige, nette en normale jongen.  

Politiek geïnteresseerd

Volgens Tulp was Z. veel bezig met politiek en met de vraag hoe bedrijven macht uitoefenen. Hij geloofde in samenzweringstheorieën. "Ik weet vrijwel zeker dat hij niet uit bijvoorbeeld islamitische overtuiging handelde. Hij kwam totaal niet over als iemand die extremistisch was, ik weet niet eens of hij gelovig was, dat liet hij niet blijken." 

De mede-student van Z. heeft het idee dat de jongen de wereld stapje voor stapje wilde verbeteren en iets tegen het groot-kapitaal wilde doen. "Hij woonde nog thuis en overwoog om volgend jaar op kamers te gaan. Waarschijnlijk in Leiden, daar waren meer meisjes, zei hij."

STER Reclame