NOS Nieuws

NOS-redactie ontruimd wegens gewapende indringer

Beelden gijzeling NOS studio

Het NOS-gebouw is ontruimd omdat er een gewapende man op de redactievloer is binnengedrongen. De man eiste een aantal minuten zendtijd op tv.

Het personeel is het gebouw uitgevlucht en staat buiten. Politie doorzoekt het gebouw. Ook hangen er een of meerdere helikopters boven het Mediapark in Hilversum.

Geluiddemper

Volgens een ooggetuige had de man een pistool met een demper bij zich waarmee hij een beveiliger bedreigde. Met die beveiliger ging hij naar de redactievloer. Hij wilde naar de Journaalstudio, maar werd door de bewaker naar de studio van de dagjournaals gebracht. De man had een lijst met eisen bij zich en eiste tien minuten zendtijd. Hij kon na enige tijd worden overmeesterd. Er is niet geschoten.

De redactie in Den Haag kon vlak na 21.00 uur de uitzending overnemen en zond een filmpje uit waarop te zien was wat zich op de redactie in Hilversum had afgespeeld.

Te zien is dat een man gekleed in een net pak met een pistool met geluiddemper in de studio rondloopt. Hij praat met de beveiliger die hij had gegijzeld. Hij zei onder andere "het zijn hele grote wereldzaken die we naar buiten willen brengen" en "we zijn ingehuurd door inlichtingendiensten. Daar hebben wij dingen gehoord die de samenleving in twijfel trekken".

Op een gegeven moment zag hij dat de politie er aan kwam. Die kwam binnen en riep "laat je wapen vallen!" De man deed dat vrijwel meteen. Daarna moest hij op zijn buik gaan liggen en werd hij in de boeien geslagen.

Explosieven

De man zei te handelen namens een hackerscollectief. Hij had een brief bij zich waarin sprake was van explosieven. De politie kamt het gebouw uit.

Hoofdredacteur van het Journaal Marcel Gelauff noemt de gebeurtenissen "buitengewoon schokkend voor de collega's".

De uitzending van het Journaal is niet doorgegaan. Op het beeldscherm stond tussen acht en negen uur 'even geduld A.U.B'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl