ANP
NOS Nieuws

Enexis zet speurhonden in bij stroomstoringen

Netbeheerder Enexis zet speurhonden in om stroomstoringen op te sporen. Een proef van twee jaar is geslaagd en daarom heeft het bedrijf nu de knoop doorgehakt.

Enexis heeft vijf speurhonden die verbrandingsgassen kunnen ruiken op 70 centimeter diepte. Zo diep in de grond liggen de leidingen. Bij allerlei proeven hebben de honden in alle gevallen de storing opgespoord.

De 'stroomhonden' zullen in eerste instantie worden ingezet in Noord-Brabant en Limburg. Waarschijnlijk gaan ze volgend jaar ook in andere provincies aan de slag, zegt Enexis. "Er zijn al enkele puppies in België in opleiding."

Vaste dienst

De honden en hun begeleiders komen uit België en worden niet in vaste dienst aangesteld. Daarvoor zijn er jaarlijks te weinig storingen, zegt de woordvoerder van Enexis.

De dieren, Belgische en Duitse herders, zijn voor Enexis een uitkomst. Tot nu toe zijn storingen moeilijk te traceren waardoor het lang duurt voordat omwonenden weer stroom hebben. "Dankzij de speurhonden zitten gedupeerde klanten dus een stuk korter zonder elektriciteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl