ANP

'Er wordt met verschillende maten gemeten om levens te sparen'

tijd van publicatie

“Met alle respect, maar een miljoen euro is veel en veel te weinig.” Dat zegt hoogleraar Jos de Keijser in reactie op het geld dat beschikbaar wordt gesteld voor wetenschappelijke onderzoek naar het terugdringen van zelfdoding in Nederland.

De hoogleraar Klinische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen noemt het initiatief van de SGP wel 'een mooi begin'. Wel vindt De Keijser dat er verhoudingsgewijs te veel geld wordt besteed aan onderzoek naar verkeersveiligheid.

“Ik snap niet waarom de politiek niet begrijpt dat een suïcide slachtoffer net zo erg is als een verkeersslachtoffer”, zegt De Keijser in het NOS Radio 1 Journaal. “Er wordt blijkbaar met verschillende maten gemeten om levens te sparen in Nederland. Die afweging moet beter worden.”

Zelfdoders willen niet dood

Volgens de hoogleraar zijn veel mensen die zelfmoord plegen, er niet écht op uit om een eind aan hun leven te maken. Hij geeft wekelijks trainingen aan bijvoorbeeld decanen van scholen en huisartsen om suïcidale mensen te herkennen. “Bijna iedereen die een eind aan zijn leven maakt, doet dat in een toestand van verwardheid, psychose of paniek. Het zijn mensen die niet dood willen, maar zich op dat moment niet goed voelen.”

De Keijser roept op om het bedrag voor onderzoek naar suïcide te verhogen. “Hopelijk is de één miljoen euro het begin van een veel groter bedrag dat we nodig hebben. Ik denk eerder aan 50 miljoen euro per jaar.”

STER reclame