NOS Nieuws

Topman Shell kritisch over sancties

Van Beurden: wij zijn geen politiek bedrijf

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn bezig de sancties tegen Rusland aan te scherpen. Shell is daar kritisch op. Het bedrijf wint veel olie en gas in Rusland.

"Ik begrijp dat sancties een politiek middel zijn, maar er zitten ook nadelen aan", zegt de topman van Shell Ben van Beurden. "Ik houd me niet bezig met de politiek, maar ik denk dat we op lange termijn toch minder gebaat zijn met een moeizame relatie met Rusland. Zeker ook op energievoorzieningsniveau."

Van Beurden benadrukt dat hij geen diplomaat is, maar ondernemer. "Mijn taak is gewoon om de positie van Shell te beschermen die wij in Rusland hebben."

Weinig last

Shell zelf zegt nog relatief weinig last te hebben van de sancties tegen Rusland, omdat een aantal investeringsprojecten in Rusland nog niet getroffen is door de sancties.

"We hadden een aantal langetermijnprojecten waar we mee bezig waren. In het Arctisch gebied, of in Siberië. Die zijn een stuk moeilijker en onzekerder geworden."

Bestaande projecten lopen door de sancties geen gevaar. De topman noemt het vanzelfsprekend dat Shell zich aan nieuwe sancties houdt, als die er komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl