Vladimir Drinkman met zijn advocaat tijdens de behandeling van het kort geding ANP

De Russische hacker Vladimir Drinkman stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een uiterste poging om zijn uitlevering aan de VS te voorkomen. Eerder deze week gaf een Nederlandse rechter het groene licht om hem uit te leveren.

De Amerikaanse justitie wil Drinkman vervolgen voor het hacken van Amerikaanse bedrijven, lidmaatschap van een criminele organisatie, vervalsing van betaalpassen, oplichting en witwassen. Het was de grootste dataroof in de Amerikaanse geschiedenis.

Eind vorig jaar zei minister Opstelten dat hij gehoor gaf aan een Amerikaans uitleveringsverzoek. Uiteindelijk moest de rechter nog met een oordeel komen.

Rusland

Ook Rusland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Daar wordt hij beschuldigd van samenzwering en fraude. Maar Opstelten gaf de voorkeur aan het Amerikaanse verzoek. Drinkman vindt dat Opstelten geen evenwichtig besluit heeft genomen.

Hij zal bijvoorbeeld worden overgebracht van Amsterdam naar een cel in New Jersey. Drinkman is bang dat hij in een andere staat vervolgd zal worden en dat is volgens hem in strijd met het uitleveringsverdrag tussen de VS en Nederland.   

Bovendien is hij bang dat hij zijn gezin, dat in Rusland woont, door een veroordeling in de VS decennia niet zal zien. De Nederlandse rechter vindt dat dat geen enkel argument is. 

Vladimir Drinkman zit al bijna 2,5 jaar vast in Amsterdam. Hij werd in juni 2012 gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten.  

STER reclame