In 2013 pleegde een recordaantal van 1854 Nederlanders zelfmoord ANP

Er komt een miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek naar het terugdringen van zelfdoding in Nederland. De regeringspartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen ChristenUnie en D66 steunen een voorstel van de SGP om onderzoekers te laten kijken naar methoden om het aantal zelfmoorden te verminderen.

"Zelfdoding heeft een enorme impact op de familie en de nabestaanden. Meestal wordt gezegd: hadden we maar eerder ingegrepen", zegt SGP'er Van der Staaij. "De maatschappelijke impact is enorm, maar het wordt te weinig als maatschappelijk probleem erkend."

Afschuwelijke cijfers

In 2013 pleegde een recordaantal van 1854 Nederlanders zelfmoord. Elk jaar zijn er 100.000 pogingen tot zelfdoding. Onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar is het ook doodsoorzaak nummer 1. Van der Staaij spreekt over "afschuwelijke cijfers". "Ik vind het aangrijpend dat we het aantal verkeersdoden effectief omlaag krijgen en dat er voor zelfdoding nauwelijks aandacht is."

"De maatschappelijke impact is enorm, maar het wordt te weinig al maatschappelijk probleem erkend."

Kees van der Staaij, SGP

Het geld wordt beschikbaar voor het preventieprogramma van ZonMW. Zij gaan risico-indicatoren in kaart brengen. Op basis van bloedonderzoek, MRI-scans, EEG's en genetisch onderzoek wordt onderzocht of suïcide te voorspellen is. Ook worden daar nieuwe behandelmethoden getest en wordt gekeken naar een betere registratie van suïcidepogingen.

"Onderzoek kan echt helpen zelfdoding tegen te gaan", zegt de SGP-leider. "Het kan levens redden." 

STER reclame