Henk Faanhof tijdens Tour 1954
NOS Wielrennen

Faanhof en de Tour van 1954

Dinsdag overleed Henk Faanhof op 92-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende renner die de Tour de France uitreed en een etappe op zijn naam schreef.

In 2014 interviewde het programma Andere Tijden Sport hem en Jan Nolten, een ploeggenoot uit de jaren vijftig. Het duo blikt desgevraagd terug op de Tour de France van 1954, de eerste Tour die startte buiten de Franse landsgrenzen, in Amsterdam.

"We hadden tweehonderd kilometer gereden en toen demarreerde ik. Zomaar. Een beetje uit verveling. We reden namelijk een leuk tempo, een beetje 32, 33, 34, 35 aan het uur en dan zit je je een beetje te vervelen", weet Faanhof nog.

Laatste interview Faanhof (92)

"En ik was weg. En toen kwam er eentje bij en toen kwam er nog eentje bij. Op het laatst kwam Jan Nolten er ook nog bij."

De twee Nederlanders zaten in de beslissende kopgroep van de negende etappe in die Tour. "Jan Nolten demarreerde vlak voor de wielerbaan. Hij had een jaar daarvoor ook al gewonnen op de wielerbaan in Bordeaux."

Nolten werd echter weer gegrepen met de finish in zicht. "Ik was los, ik kwam als eerste de baan op. Maar de Belg Marcel Hendriks heeft me teruggepakt." Het werd sprinten, met Faanhof in een ideale positie. "En toen won ik de eindspurt."

Andere Tijden Sport

Meer beeldmateriaal van onder anderen Henk Faanhof en Jan Nolten tijdens de Tour van 1954 is te zien in de zomerserie van Andere Tijden Sport.

Het programma is overigens nog op zoek naar privé-beelden van mensen langs de kant. Getuigen van de Tour-start in Nederland kunnen hun verhaal en beeldmateriaal sturen naar ats@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl