De KLM zorgt voor veel werkgelegenheid, vooral op Schiphol
NOS Nieuws

Kamer: garanties nodig voor behoud KLM-geld

De Tweede Kamer wil van het kabinet weten welke garanties er zijn dat geld van KLM niet naar Air France verdwijnt. De Kamer maakt zich zorgen over het plan van de holding van Air France KLM om de kas van KLM te gaan beheren. Het gaat om 1 miljard euro.

Volgens KLM is inmiddels duidelijk afgesproken dat het geld van KLM in Nederland blijft, maar de Kamerleden zijn er niet gerust op. PVV-Kamerlid Dion Graus: "We willen garanties dat er niet meer uit de kas van KLM geplukt kan worden."

Air France staat er financieel minder goed voor en Franse politici zouden een oplossing zien in het overhevelen van KLM-geld naar de holding.

Grote werkgever

VVD-Kamerlid Elias is geen voorstander van politici die ingrijpen bij bedrijven, maar wil van het kabinet weten wat de afspraken zijn. "Als er Franse politici zijn die een verkeerde invloed uitoefenen op Air France waardoor KLM in het nadeel komt, dan kunnen we Nederlandse politici vragen om hen een beetje onder druk te houden."

"Het kabinet moet zeggen 'Luister François (Hollande red.), zo gaan we dat niet doen!'", zegt CDA-Kamerlid Van Helvert.

De partijen wijzen op het belang van KLM als werkgever. Graus: "KLM is een van de grootste particuliere werkgevers van dit land en een Siamese tweeling met Schiphol." Elias: "27.000 banen bij KLM, 300.000 banen bij Schiphol."

Kamerleden: KLM van groot belang

Ernstig

D66-Kamerlid Hachchi: "Hoe gaat het kabinet de zelfstandigheid van KLM bewaken? Hoe voorkomen we dat we hier volgende week weer staan?"

"De situatie is ernstig, het is echt een groot probleem. Miljarden zijn al weggevlogen", zegt SP-Kamerlid Bashir. "Kan KLM veilig het zinkende schip verlaten, mocht het zover zijn?"

Staatssecretaris Mansveld heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat er op dit moment geen garanties zijn, maar wel positieve signalen. Later vanavond licht zij haar brief in de Tweede Kamer toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl