AFP

De kersverse Griekse minister van Financiën heeft voor zijn aantreden "een prettig gesprek" gehad met Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep. Giannis Varoufakis heeft met hem gesproken over oplossingen voor de Griekse schuldencrisis en de verdere samenwerking met de trojka van EU, ECB en IMF.

De twee spraken elkaar al maandag, maar over de inhoud van het gesprek was nog weinig bekend. Varoufakis zei bij de overdracht van zijn ministerie, vanochtend, dat Griekenland niet steeds nieuwe schulden kan aangaan. "Het probleem van de Griekse schulden moet anders worden opgelost. Dat heb ik Dijsselbloem gezegd en daarop heeft hij begripvol gereageerd", aldus de minister. 

Varoufakis heeft Dijsselbloem ook verzekerd dat de nieuwe Griekse regering geen harde confrontatie wil. "Het is ons doel om Griekenland te hervormen en een nieuwe relatie van vertrouwen en eerlijkheid op te bouwen tussen Griekenland en Europa."

Dijsselbloem brengt vrijdag een bezoek aan Athene. Dan ontmoet hij Varoufakis en de nieuwe premier Tsipras.

'Geen breuk'

De nieuwe premier Tsipras zei vanochtend ook dat hij geen breuk wil met Europa. Wel herhaalde hij opnieuw dat zijn regering wil heronderhandelen over de Griekse miljardenschuld. 

Ondertussen heeft zijn regering aangekondigd dat de ontslagen van duizenden ambtenaren worden teruggedraaid. Ook geplande privatiseringen, van onder meer de staatsspoorwegen, zijn voorlopig van de baan.

STER reclame