Sajida al-Rishawi in de rechtbank in april 2006 EPA

IS wil Sajida al-Rishawi, wie is zij?

tijd van publicatie

Islamitische Staat eist de vrijlating van een vrouw in Jordanië in ruil voor het leven van de Japanse gegijzelde Kenji Goto. Wie is zij en wat is haar band met IS?

De 44-jarige Sajida al-Rishawi uit Irak kreeg in 2006 de doodstraf voor haar rol bij een zelfmoordaanslag in Amman. Ze had tevergeefs geprobeerd zichzelf op te blazen bij een luxehotel in de Jordaanse hoofdstad. Ze vluchtte weg, maar kon na een paar dagen worden aangehouden.

Haar man slaagde wel in hun missie. Onder bruiloftsgasten in het Radisson richtte hij een bloedbad aan. Twee andere terroristen bliezen zichzelf op bij het Grand Hyatt en de Days Inn. In totaal vielen er bij de zwaarste terreuraanslag op Jordaanse bodem zestig doden en raakten meer dan honderd mensen gewond.

Al-Qaida en IS

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Amman werd opgeëist door Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaida in Irak. Hij werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in juni 2006.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Islamitische Staat de vrijlating eist van hun 'zuster' Rishawi. Volgens enkele terreurdeskundigen is IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi erg onder de indruk van de prestaties van al-Qaida in Irak. Sommigen zeggen dat IS een opvolger van al-Qaida in Irak is en dat Baghdadi nog onder Zarqawi heeft gediend.

Ook zou meespelen dat Rishawi een vrouw is, wat goed zou zijn voor de publiciteit. IS vroeg al eerder om de vrijlating van een vrouwelijke terrorist in ruil voor westerse gegijzelden. Bovendien zou Rishawi uit dezelfde Iraakse stam komen als belangrijke IS-strijders.

STER Reclame