Onderminister Nakayama staat in Amman de pers te woord
NOS Nieuws

Beweging in zaken IS-gijzelaars

Er lijkt beweging te zitten in de zaak van een Jordaanse piloot en de Japanner Kenji Goto Jogo, die worden vastgehouden door IS. De Jordaanse regering is bereid om een ter dood veroordeelde vrouw vrij te laten, in ruil voor de vrijlating van de piloot. Enige voorwaarde is dat hij ongedeerd is.

De Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken, die in Jordanië is, zegt tegen Al Jazeera dat Goto Jogo waarschijnlijk ook vrijkomt. Ook hij zou worden geruild tegen de gevangene in Jordanië. Overigens spreekt de Japanse ambassade in Amman dat bericht tegen.

Sajida al-Rishawi

De vrouw die mogelijk tegen de piloot wordt geruild, is Sajida al-Rishawi. Ze zit vast voor haar betrokkenheid bij een reeks aanslagen in Amman. Daarbij vielen eind 2005 zestig doden. Al-Rishawi zou zich opblazen bij een luxe hotel in de Jordaanse hoofdstad, maar haar bomgordel ging niet af.

De Jordaanse piloot viel een dag voor Kerst in handen van IS. Zijn F-16 stortte neer in de buurt van Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Kort daarna verschenen foto's waarop te zien was hoe hij door IS-strijders werd meegevoerd.

Beweging in zaken IS-gijzelaars

Japanse gijzelaars

Kenji Goto Jogo zit al langer vast. IS heeft gedreigd om hem en de Jordaanse piloot te onthoofden als al-Rishawi niet vrijkomt. Vanwege de zaak is onderminister Nakayama naar Amman gereisd.

Een andere Japanse gijzelaar, Hakuna Yukawa, is zeer waarschijnlijk al gedood door IS. Goto Jogo hield in zijn laatste videoboodschap een foto vast, waarop het onthoofde lichaam van Yukawa te zien zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl