Het schilderij Herderin met kind in een landschap van Jacob Cuyp Dordrechts Museum
NOS Nieuws Cultuur & Media

Dordrechts Museum koopt geroofd schilderij

Het Dordrechts Museum heeft een schilderij van Jacob Cuyp voor de tweede keer aangekocht, omdat na onderzoek was gebleken dat het schilderij in de Tweede Wereldoorlog was geroofd. Familie van de oorspronkelijke eigenaar heeft een onbekend bedrag gekregen.

In oktober 2013 publiceerde de Museumvereniging een onderzoek naar geroofde kunst in Nederlandse musea. De claim op het schilderij Herderin met kind in een landschap is de eerste die is afgehandeld naar aanleiding van dat onderzoek.

Het Dordrechts Museum kocht in 2002 het schilderij uit 1627 voor 76.000 euro. Het was toen niet bekend dat het schilderij ooit toebehoorde aan de Almelose textielfabrikant Jacques Hedeman. Hij had zijn kunstbezit opgeslagen in een kluis van een Amsterdamse bank, maar in de Tweede Wereldoorlog werden de werken verkocht door de Duitsers.

De directeur van het museum, Peter Schoon, is blij dat het werk in bezit blijft van het museum. "We waren heel opgelucht dat de erven van Hedeman dat ook graag wilden." Het museum zegt nu geen werken meer in bezit te hebben die mogelijk geroofd zijn. 

STER reclame