Paus Franciscus heeft excuses aangeboden voor het misbruik ANP

Tien Spaanse priesters aangeklaagd voor kindermisbruik

time icon

In de Spaanse stad Granada zijn tien rooms-katholieke priesters aangeklaagd wegens seksueel misbruik van minderjarige jongens. Vier slachtoffers zouden tussen 2004 en 2007 zijn misbruikt in een huis dat door de priesters werd gehuurd in een buitenwijk van Granada. Ook twee andere katholieke medewerkers zijn aangeklaagd.

Volgens een van de slachtoffers hadden vier van de priesters een relatie met elkaar. Ze misbruikten de jongens op seksfeesten met als argument dat "liefde de geest verruimt".

Excuses

Paus Franciscus bood de man, die nu 24 is, in november in een telefoongesprek persoonlijk excuses aan. De paus moedigde hem aan het misbruik bij het bisdom van Granada te melden en gaf opdracht tot een intern onderzoek.

Ook de bisschop van Granada heeft excuses aangeboden voor het misbruik. Tijdens de dienst waarin hij dat deed, wierpen verschillende priesters zich op de grond.

Sinds hij aantrad als paus heeft Franciscus herhaaldelijk gezegd dat hij doortastend wil optreden tegen seksueel misbruik binnen de katholieke Kerk.

STER Reclame