NOS Nieuws

Mexico verklaart vermiste studenten dood

Vermiste Mexicaanse studenten doodverklaard

De Mexicaanse autoriteiten hebben 43 studenten officieel doodverklaard. De studenten verdwenen op 26 september na rellen in de plaats Iguala.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat ze zijn ontvoerd, gedood, verbrand op een nabijgelegen vuilnisbelt en in een rivier gegooid. Nog maar één student is gevonden en geïdentificeerd.

Justitie baseert zich op de bekentenis van een onlangs gearresteerd lid van een drugsbende. Hij zegt dat hij de leiding over de operatie had.

Betogingen

De verdwijning leidde tot massale protesten in Mexico. Ook afgelopen maandag werd nog gedemonstreerd in Mexico-Stad. De betogers houden de autoriteiten verantwoordelijk voor de verdwijningen en vinden dat de overheid te weinig heeft gedaan om de zaak op te lossen.

Volgens justitie zijn de studenten na hun arrestatie door de politie uitgeleverd aan de drugsbende. Tientallen politiemensen en bendeleden zijn opgepakt, en ook de oud-burgemeester van Iguala zit vast. Bendeleden hebben verklaard dat ze dachten dat de studenten leden waren van een rivaliserende bende.

Tegenspraak

Familieleden van de studenten nemen geen genoegen met de verklaring van justitie. Ze wijzen erop dat die in tegenspraak is met eerdere verklaringen en beschuldigen de regering ervan de zaak zo snel mogelijk te willen sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl