NOS Voetbal

FIFA-criticus Jennings is Van Praag dankbaar

Jennings juicht kandidatuur Van Praag toe

De Schotse onderzoeksjournalist Andrew Jennings is blij met de kandidatuur van Michael van Praag voor het voorzitterschap van de FIFA.

Jennings onthulde de afgelopen jaren voor de BBC meerdere schandalen rond de FIFA en voorzitter Sepp Blatter. Hij is een echte luis in de pels van de wereldvoetbalbond.

"Van Praag is jullie spits"

"We moeten Michael allemaal dankbaar zijn, want zijn reputatie is zuiver. Hij is eerlijk. Dat is ongekend bij de FIFA: een nette, eerlijke persoon aan het roer", zegt Jennings.

"Hij is een ervaren voetbalbestuurder. Dat heeft de FIFA nodig, want anders steelt Blatter ook deze verkiezing weer. Nederland, schaar je achter jullie man, jullie spits, en geef 'm wat ie nodig heeft. Geef hem publiciteit en zorg dat de UEFA deze Europeaan gaat steunen. Niet omdat hij Europeaan is, maar omdat hij eerlijk is."

Van Praag toont moed. De edele man die een risico nam en deed wat moest.

Andrew Jennings

Prins wie?

Jennings vindt Van Praag de enige serieuze tegenkandidaat van Blatter. Van de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein en Jérôme Champagne verwacht hij niet veel.

"Prins wie? Hoe heet hij? Hij zegt dat hij een tienjarenplan heeft. Je kan Blatters kliek in tien minuten in de cel gooien. Belachelijk. En Champagne is net 'n tweede Blatter. Zijn handpop. Hij uit geen kritiek op Blatter. En waarom? Wie betaalt hem, denk je?"

Schimmige geldstromen

Jennings adviseert één speerpunt voor Van Praag's campagne: het aan de kaak stellen van de schimmige geldstromen van de FIFA.

"Hij moet komen met voorstellen zoals het publiceren van 't salaris van de president. Dat is geheim. Is dat geheim? Vrienden, het gaat hier maar om voetbal."

"Van Praag toont moed", sluit Jennings af. "Hij kan verliezen en dan stijgt hij in onze achting. De edele man die een risico nam en deed wat moest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl