- ANP

Kabinet in gesprek met Frankrijk over KLM

time icon

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur voert gesprekken met haar Franse collega's over de zelfstandige rol van KLM in het concern Air France-KLM. 

Er is volgens het ministerie regelmatig contact met het bedrijf en met de Franse overheid. Gisteren sprak Mansveld nog met haar Franse collega, en binnenkort is er weer contact met topmensen van de luchtvaartmaatschappij. In de gesprekken worden de zorgen en belangen vanuit Nederland besproken, zegt Mansveld.

Mansveld laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de invloed van de Staat als aandeelhouder beperkt is. "Maar dat neemt niet weg dat het voor Nederland belangrijk is dat KLM binnen het concern Air France KLM een zelfstandige positie behoudt." Dit geeft KLM volgens Mansveld meer invloed op de ontwikkeling van Schiphol, wat zeer belangrijk is voor de Nederlandse economie.

Geen noodscenario

Er waren de afgelopen maanden zorgen dat geld van KLM gebruikt zou worden om verliezen bij Air France te compenseren. Dat is niet aan de orde, nu de top van het bedrijf besloten heeft dat KLM ook in de toekomst over zijn eigen kas gaat. Mansveld zei eerder al dat KLM financieel zelfstandig is.

Het gaat niet goed met de luchtvaartmaatschappij. Air France-KLM lijdt verlies en zit in een crisis, net als de andere grote luchtvaartbedrijven in Europa. Volgens Mansveld heeft de Nederlandse overheid geen noodscenario of geld klaarliggen voor het geval het misgaat bij KLM of Air France-KLM. Volgens haar is het concern zelf aan zet om met plannen te komen die de financiële resultaten kunnen verbeteren. 

De staatssecretaris zegt verder juridisch geen middelen te hebben om KLM eventueel af te splitsen van Air France. "KLM is onderdeel van de Franse onderneming Air France-KLM. Alleen deze onderneming zou kunnen besluiten om KLM af te stoten", aldus Mansveld. 

De Tweede Kamer debatteert morgenavond over de situatie bij KLM.

STER Reclame