ANP
NOS Nieuws

Belangrijke dag voor OM bij aanpakken Syriëgangers

Het OM heeft vandaag een opmerkelijk resultaat geboekt in de strijd tegen het terrorisme. Een gerechtshof veroordeelde een man die naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij een terroristische groep tot een celstraf van anderhalf jaar wegens het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De zaak gold als testcase voor nieuwe antiterrorisme-wetgeving.

Het OM heeft nu meer zekerheid dat het ook anderen met dezelfde plannen achter de tralies kan krijgen. Na de uitspraak van het hof in Den Haag zei woordvoerder Charles Wiegant: "Op het moment dat je bevolkingsgroepen angst wil aanjagen, of dat nou in Nederland is of elders in de wereld, op het moment dat het je oogmerk is om bommen te maken, explosieven te ontwikkelen, kennis te vergaren en jezelf daarop te trainen, maak je je sinds vandaag schuldig aan een terroristisch misdrijf".

Er lopen meer dan dertig van dit soort zaken in het hele land. Het OM hoopt ook dat mensen die niet zijn gearresteerd, maar wel het plan hebben om zich bij IS of al-Nusra aan te sluiten daar nu van afzien.

Twijfel

Terrorisme-deskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael zei eerder vandaag dat uit onderzoek van dit instituut blijkt dat van de wetgeving geen afschrikwekkende werking uitgaat. "Als ze zelf bereid zijn het hoogste offer te bieden, het eigen leven, dan is een hogere strafmaat niet iets wat hen thuis zal houden."

Van Ginkel denkt dat de nieuwe wetgeving eerder een averechts effect heeft: "Als mensen met een terroristisch oogmerk lang in een terrorisme-gevangenis worden geplaatst, worden zij en hun omgeving misschien alleen maar bozer. Dan bereik je het tegenovergestelde, terwijl je met een iets mindere strafmaat en andere maatregelen misschien wel effectiever bent".

Naar Syrië

Bij de arrestatie van Omar H. in 2012 in Amsterdam vond de politie 10 meter lont en 1 kilo aluminiumpoeder, dat gebruikt kan worden om explosies te veroorzaken. Op zijn computer had H. uitgezocht hoe hij dat moest doen. Ook vond de politie tien dvd's met 51 jihadistische films. H. zette dit soort films ook zelf op internet met aansporingen om in Syrië aanslagen te plegen. Tegenover de politie zei H. dat hij naar Syrië wilde om mee te vechten tegen het regime van president Assad.

De rechtbank in Den Haag vond in oktober dat H. voorbereidingen had getroffen om ernstige misdrijven te plegen, maar ging niet mee in de redenering van het OM dat daar terroristische motieven aan ten grondslag hadden gelegen. H. kreeg een veel lagere straf dan was geëist. Het OM ging daarop in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl