Philips heeft veel last van sancties Rusland ANP
NOS Nieuws Economie

Rusland slaat deuk van 150 miljoen in omzet Philips

Philips heeft eenderde van de omzet in Rusland zien wegvallen door de economische teruggang als gevolg van de westerse sancties. Dat zegt topman Frans van Houten tegen de NOS. Het verlies aan omzet komt neer op zo'n 150 miljoen euro. Philips verkoopt in Rusland onder meer MRI-scanners, keukenapparatuur en lampen.

"We hebben daar een grote business," aldus Van Houten. "Door economische teruggang, door de sancties en doordat de roebel veel minder waard is geworden, staat de business helaas zwaar onder druk." Volgens Van Houten is de situatie in Rusland "heel pijnlijk" voor Philips. "Het is een flinke deuk in de business van Philips."

De topman vreest dat er voorlopig geen einde komt aan de situatie. "Ik maak me zorgen dat het conflict tussen Europa en Rusland erger wordt." Van Houten hoopt dat er via diplomatieke wegen een oplossing gevonden wordt. "We zijn van elkaar afhankelijk, we zijn buren. Op de lange termijn is dat voor iedereen beter."

Nieuwe sancties

Donderdag houden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU spoedberaad over Oekraïne. Ze zullen spreken over een raketaanval op Marioepol dit weekend. Er bestaat een kans dat er dan nieuwe sancties tegen Rusland volgen. 

Philips is al bijna honderd jaar actief in Rusland. De omzet in Rusland is een paar procent op de totale omzet van 21,4 miljard euro. 

Philips presenteerde vandaag de jaarcijfers over 2014. De omzet daalde licht en de winst viel 65 procent terug.

STER reclame