EPA
NOS Nieuws

Toursymfonie van Kraftwerk in Utrecht

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

Ze hebben net een hele cyclus achter de rug in de Amsterdamse poptempel Paradiso: Kraftwerk, de legendarische band van Ralf Hütter.

Kraftwerk komt spoedig weer terug naar Nederland. Op vrijdagavond 3 juli, daags voor de Grand Départ van de Tour de France, geven ze in TivoliVredenburg een extra concert. Het wordt de integrale uitvoering van het conceptalbum Tour de France uit 2003.

Hütter (Krefeld, 1946) was als jongen al gefascineerd door de Tour. Stadgenoot Hennes Junkermann was zijn held. Als uitwisselingsstudent in Frankrijk zag hij voor het eerst zwart-wit-beelden van de Tour.

Onafhankelijk

Destijds kon hij nog niet bevroeden dat hij ooit zelf etappes zou rijden als cyclo-toerist. Met de jongere bandleden van Kraftwerk heeft Hütter inmiddels de legendarische Pyreneeëncols zoals de Tourmalet en de Aubisque beklommen, alsook de Alpe d'Huez en de Mont Ventoux.

Het idee voor een plaat over de Tour bestaat al sinds de vroege jaren tachtig. Het moest een compositie worden over het hele complex van training, voeding, planning, kracht, route, natuur en techniek. Dat past allemaal in de Kraftwerk-filosofie over mens en machines: vrij, onafhankelijk bewegen op eigen kracht, zonder milieuschade. Bij de honderdste verjaardag van de Tour in 2003 hebben ze het verder uitgewerkt en de cd Tour de France uitgebracht.

Pfffffft

Voor Ralf Hütter is de Tour een symfonie. "Het is een reizend orkest", zegt hij. "Met instrumenten, mensen, machines. Er is geluid van de hartslag, de adem, de fiets. Dat hebben we ingebed in een fantastische symfonie die we elk jaar uitvoeren."

Hij weet hoe streng ze in Duitsland zijn over dopinggebruik. Hütter meent dat de wielersport te streng wordt aangepakt. Na een lange "pfffffft" zegt hij: "Het is niet zo mooi dat de wielersport altijd wordt aangevallen en gecontroleerd. Het gebeurt ook in het voetbal en de Olympische Spelen. Om alleen het wielrennen aan te pakken is niet juist. Maar het is bij ons niet zo groot als voetbal. Bij jullie is het een nationale sport."

Van Jean Nelissen en Mart Smeets hoorden we over tempoversnelling en op kop rijden.

Ralf Hütter

Door het kijken naar de Nederlandse televisie heeft hij enig Nederlands geleerd. "Omdat we dichtbij wonen konden we de televisie zien. Van Jean Nelissen en Mart Smeets hoorden we over de Grote Molen, tempoversnelling en op kop rijden. Zo heb ik de taal geleerd en alle begrippen wat wielrennen betreft. Maar daarmee kan ik nog geen intelligente conversatie voeren."

Bij TivoliVredenburg bestond al langer het idee om Kraftwerk te vragen. Tijdens de recente reeks in Amsterdam bracht Hütter met de Nederlandse poporganisator Willem Venema een bezoek aan het Muziekpaleis. De grote zaal beviel Hütter zeer. "Daar kunnen we onze 3D-projecties perfect doen. De akoestiek is goed, het zicht is goed. Heel goed om Tour de France op te voeren en de andere werken. Natuurlijk gaan we de volgende dag zelf naar de Tour kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl