In Auschwitz hebben staatshoofden en regeringsleiders uit bijna vijftig landen de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp herdacht, 70 jaar geleden. Ook 300 overlevenden van Auschwitz waren bij de herdenking voor de toegangspoort van het kamp.

De bijeenkomst begon om 15.30 uur met muziek en een welkomstwoord van de Poolse president Komorowski. Die dankte de Russische soldaten die Auschwitz hebben bevrijd. "Met dankbaarheid en respect denken we nu aan hen", zei hij. 

Ook riep hij op om de misdaden van Auschwitz te blijven herdenken. Hij citeerde daarbij Auschwitz-overlevende Primo Levi: "Wie het verleden vergeet, is ertoe veroordeeld het opnieuw te beleven".

Koningspaar 

Onder de aanwezigen in Auschwitz waren het koningspaar, premier Rutte, de Duitse president Gauck en de Franse president Hollande. Koning Willem-Alexander droeg een keppel.

Rusland had geen hoogwaardigheidsbekleders naar de herdenking gestuurd. Het Kremlin zegt geen uitnodiging te hebben ontvangen. Het Auschwitz Comité zegt dat geen enkel staatshoofd persoonlijk is uitgenodigd. 

De afwezigheid van de Russen is opmerkelijk, want Auschwitz is bevrijd door het Rode Leger. President Poetin was wel bij een herdenking in het Joodse Museum in Moskou. In Auschwitz werd hij alleen vertegenwoordigd door zijn stafchef.

Poetin was eerder vandaag bij een herdenking in Moskou EPA

Dat geluid zal tot mijn dood in mijn oren weerklinken.

Overlevende Roman Kent

Bij de herdenking hielden drie overlevenden een toespraak. Ze herinnerden aan de gruweldaden die het nazi-regime in Auschwitz pleegde. "Kinderen werden uit de armen van hun ouders gerukt door hun beulen", vertelde Roman Kent (85). "Dat geluid zal tot mijn dood in mijn oren weerklinken."

Ook ging tijdens de bijeenkomst een film van Steven Spielberg over Auschwitz in première. De regisseur ontving na afloop applaus van de aanwezigen. Tot slot was er opnieuw muziek en werd er gebeden.

Zware delegatie

NOS-correspondent Jeroen Wollaars zegt dat Nederland met een relatief zware delegatie in Auschwitz was. Alleen België was ook met het staatshoofd én de regeringsleider aanwezig. Alle andere delegaties waren minder zwaar.

Auschwitz-film Steven Spielberg

De bevrijding van Auschwitz is vandaag in heel Europa herdacht. De officiële herdenkingen in Auschwitz begonnen vanochtend met een kranslegging bij de zogenoemde dodenmuur, waar executies werden uitgevoerd. 

Later was in het aangrenzende dorp Oswiecim (Auschwitz) een kerkdienst met overlevenden.

STER reclame