NOS Nieuws

Wereld herdenkt Auschwitz met overlevenden

  • AFP
    Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en een aantal staatshoofden bij de herdenking
  • AFP
    De herdenking was voor de beruchte toegangspoort van het vernietigingskamp
  • AFP
    Daar is plek voor wereldleiders, overlevenden en andere genodigden
  • AFP
    Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander...
  • AFP
    ...en de Franse president Hollande
  • AFP
    Zo'n 300 overlevenden zijn er ook bij. Het is vaak een emotioneel weerzien
  • AFP
    Erfgroothertog Guillaume (midden) en premier Bettel (links) van Luxemburg legden voor de herdenking een krans

In Auschwitz hebben staatshoofden en regeringsleiders uit bijna vijftig landen de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp herdacht, 70 jaar geleden. Ook 300 overlevenden van Auschwitz waren bij de herdenking voor de toegangspoort van het kamp.

De bijeenkomst begon om 15.30 uur met muziek en een welkomstwoord van de Poolse president Komorowski. Die dankte de Russische soldaten die Auschwitz hebben bevrijd. "Met dankbaarheid en respect denken we nu aan hen", zei hij.

Ook riep hij op om de misdaden van Auschwitz te blijven herdenken. Hij citeerde daarbij Auschwitz-overlevende Primo Levi: "Wie het verleden vergeet, is ertoe veroordeeld het opnieuw te beleven".

Koningspaar

Onder de aanwezigen in Auschwitz waren het koningspaar, premier Rutte, de Duitse president Gauck en de Franse president Hollande. Koning Willem-Alexander droeg een keppel.

Rusland had geen hoogwaardigheidsbekleders naar de herdenking gestuurd. Het Kremlin zegt geen uitnodiging te hebben ontvangen. Het Auschwitz Comité zegt dat geen enkel staatshoofd persoonlijk is uitgenodigd.

De afwezigheid van de Russen is opmerkelijk, want Auschwitz is bevrijd door het Rode Leger. President Poetin was wel bij een herdenking in het Joodse Museum in Moskou. In Auschwitz werd hij alleen vertegenwoordigd door zijn stafchef.

Poetin was eerder vandaag bij een herdenking in Moskou

Dat geluid zal tot mijn dood in mijn oren weerklinken.

Overlevende Roman Kent

De bevrijding van Auschwitz is vandaag in heel Europa herdacht. De officiële herdenkingen in Auschwitz begonnen vanochtend met een kranslegging bij de zogenoemde dodenmuur, waar executies werden uitgevoerd.

Later was in het aangrenzende dorp Oswiecim (Auschwitz) een kerkdienst met overlevenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl