De nieuwe Griekse premier Tsipras ontvangt Dijsselbloem in Athene AFP

Minister Dijsselbloem brengt vrijdag een bezoek aan Griekenland. Hij praat daar met de nieuwe Griekse premier Tsipras en met de nieuwe Griekse minister van Financiën.

Volgens de woordvoerder van Dijsselbloem gaat het om een kennismakingsbezoek. Dijsselbloem is voorzitter van de eurogroep, waarin de eurolanden zijn verenigd.

De links-radicale partij Syriza won zondag met grote overmacht de verkiezingen in Griekenland. De partij wil een einde maken aan de strenge bezuinigingsmaatregelen die door de EU aan Griekenland zijn opgelegd. Ook wil Syriza dat een deel van de schulden wordt kwijtgescholden.

Felicitaties Merkel

Dijsselbloem zei gisteren al dat hij wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. Hij vindt echter wel dat de Grieken zich aan de afspraken moeten houden. Verder zei hij dat er binnen Europa weinig steun is voor de kwijtschelding van de Griekse schulden.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft Tsipras vanochtend gefeliciteerd. "U treedt aan in een zware tijd en staat voor een grote verantwoordelijkheid", schrijft Merkel in haar telegram. 

Duitsland is een groot voorstander van de hervormingen en bezuinigingen in Griekenland. 

STER reclame