De Nederlandse zorg blijft verbeteren, zegt het Zweedse onderzoeksbureau
NOS Nieuws

'Nederlandse gezondheidszorg opnieuw de beste'

De Nederlandse gezondheidszorg is nog steeds de beste van Europa. Dat zegt het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse, dat ieder jaar bijhoudt hoe de gezondheidszorg in 36 Europese landen zich ontwikkelt.

In 2014 scoorde Nederland 898 van de mogelijke 1000 punten. Op de tweede plaats komt Zwitserland (855), gevolgd door Noorwegen (851).

Voorsprong gegroeid

Ook het jaar ervoor kwam Nederland als beste uit de bus, gevolgd door de Zwitsers. De voorsprong op Zwitserland is afgelopen jaar zelfs gegroeid. "Eerst komt Nederland, dan een hele tijd niets en dan pas Zwitserland", zegt één van de onderzoekers.

Op de laatste plaats op de lijst staat Bosnië-Herzegovina. Ondanks de crisis ziet HCP dat de gezondheidszorg in Europa gemiddeld toch steeds beter wordt.

HCP stelt de lijst samen op basis van bestaande gezondheidsstatistieken, aangevuld met gesprekken met betrokkenen uit de sector. De meeste statistieken geven de cijfers over 2012. Het is niet duidelijk in hoeverre de recente discussies over de rol van de zorgverzekeraars in het Nederlandse zorgstelsel zijn meegenomen.

Voorbeeld nemen

Volgens het Zweedse bureau zou iedere overheid een voorbeeld moeten nemen aan het Nederlandse zorgsysteem. Het zorgverzekeringsstelsel, dat in 2006 grondig werd hervormd, blijft zich nog ieder jaar verbeteren, zegt het instituut.

Het onderzoeksbureau vermoedt dat in Nederland artsen en patiënten meer invloed hebben op de gang van zaken dan in andere Europese landen. De invloed van zorgverzekeraars, ambtenaren en politici zou in Nederland juist kleiner zijn.

Lange wachtlijsten

Toch is er ruimte voor verbetering in de Nederlandse zorg. HCP noemt onder meer de lange wachtlijsten, het vrije rookbeleid en het tekort aan lichaamsbeweging op scholen als zwakke punten.

Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor grote verzekeringsmaatschappijen. Die zouden volgens het Zweedse bureau meer moeite moeten steken in het promoten van een gezondere levensstijl.

Relativering

Overigens waarschuwt het onderzoeksbureau dat voorzichtig omgegaan moet worden met de resultaten. “De Euro Health Consumer Index 2014 is een poging om de prestaties op zorggebied vanuit het oogpunt van consumenten te meten en in een ranglijst te vatten. Het staat vast dat in de uitkomsten problemen optreden met de kwaliteit van de gegevens. Het ontbreekt in Europa aan uniforme procedures voor data verzamelen.”

Groot compliment

Minister Schippers van Volksgezondheid laat weten verheugd te zijn met de koppositie op de lijst. "De onderzoekers roemen de Nederlandse zorg om de toegankelijkheid en goede resultaten die behaald worden met minimale bureaucratie", zegt ze tegen de NOS.

"Iedereen in de zorg: zorgverleners, verzekeraars en patiënten, verdient daarmee een groot compliment."

Oppositiepartij SP zet grote vraagtekens bij het onderzoek. Volgens Kamerlid Leijten wordt het gesponsord door de farmaceutische industrie en gaat het uit van gegevens die niet kloppen.

Het farmaceutische bedrijf Medicover SA uit België en de door Thatcher opgerichte New Direction Foundation for European reform hebben het onderzoek mede bekostigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl