AFP

President Gauck heeft bij de Holocaust-herdenking in het Duitse parlement gewaarschuwd voor het verdringen van de misdaden in Auschwitz. "Er bestaat geen Duitse identiteit zonder Auschwitz", zei hij in de Bondsdag. "De herinnering aan de Holocaust is een zaak van iedereen die in Duitsland woont."

Gauck zei verder dat de Holocaust onlosmakelijk met de Duitse geschiedenis is verbonden. Hij uitte ook kritiek op de manier waarop de jonge Bondsrepubliek en het communistische regime in de DDR omgingen met de geschiedenis en met de overlevenden van de concentratiekampen. 

Gauck sprak van "de onwil om het verleden onder ogen te zien en getroffenen schadeloos te stellen" en noemde dat beschamend.

70 jaar geleden

De Duitse president reist vanmiddag naar de grote herdenking van de bevrijding van Auschwitz, vandaag 70 jaar geleden. Vertegenwoordigers van meer dan veertig landen wonen die ceremonie bij. Namens Nederland zijn het koningspaar en premier Rutte in Polen.

President Gauck in de Bondsdag AFP

De bevrijding van Auschwitz wordt ook ieder jaar herdacht in de Bondsdag. De herdenking werd bijgewoond door overlevenden en bondskanselier Merkel. 

Ook in Parijs is een grote herdenking met Auschwitz-overlevenden. Daarbij is ook president Hollande aanwezig.

STER reclame