Litvinenko op zijn sterfbed
NOS Nieuws

'Twee eerdere moordpogingen Litvinenko'

De Russische spion Alexander Litvinenko is al twee keer eerder het doelwit geweest van een moordaanslag. Volgens de BBC was de vergiftiging in een hotel in Londen in 2006 de derde poging. Die slaagde; de oud-agent van de Russische geheime dienst overleed aan een hoge dosis radioactieve stof die in zijn thee was gestopt.

De BBC meldt niet wanneer de twee eerdere pogingen waren. Ook is niet bekend in welke plaats en hoe geprobeerd zou zijn om Litvinenko om te brengen. De spion woonde sinds 2000 in Londen, nadat hij uit Rusland was gevlucht.

Een paar jaar daarvoor onthulde hij een complot om miljardair en oligarch Berezovski te vermoorden. Litvinenko werd na de beschuldiging negen maanden vastgezet. Ook zei hij dat de Russische geheime dienst bomaanslagen pleegde op flats in Moskou en de Tsjetsjenen daarvan de schuld gaf. Bij de aanslagen kwamen bijna 300 burgers om.

Polonium-210

Litvinenko zou zijn vermoord door twee andere voormalige Russisch geheim agenten. Die zouden met hem hebben afgesproken in een hotel in Londen en daar polonium-210 in zijn thee hebben gedaan. Drie weken later overleed Litvinenko.

Vandaag beginnen in Londen de hoorzittingen over de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl