NOS Schaatsen

Schaatsster Van Beek traint in 3D in Thialf

Lotte van Beek traint in '3D'

Opgetuigd met reflecterende balletjes en een tuigje om haar schouders reed schaatsster Lotte van Beek maandagochtend door Thialf. Ze wil haar schaatshouding verbeteren door er een 3D-animatie van te laten maken en die uitgebreid te analyseren. "Ik voelde me net een kerstboom."

Wetenschapper Eline van der Kruk van de TU in Delft heeft in Heerenveen een opstelling gemaakt waarmee ze de schaatshouding tot in detail in beeld kan brengen. Ook andere schaatsers maken deze week gebruik van het systeem.

Van der Kruk hoopt na het meten precies te kunnen zien wat voor effecten kleine aanpassingen in de houding zullen hebben. "Met ons model hoeven we niet honderd keer te proberen en dan steeds wat aan te passen. We kunnen nu achter de computer bekijken of veranderingen de snelheid verbeteren."

Corendon-coach Peter Kolder volgt de metingen met veel interesse. "We willen de juiste houding vinden, het goede moment van afzet. Daar weten we veel te weinig van."

Onhandelbaar

Maar van een leien dakje gaat het allemaal nog niet. Vooral de speciale 'meetschaats' zorgt voor problemen. Het ding meet hoe Van Beek haar kracht overbrengt op het ijs, maar het is vooral ook onhandelbaar.

Van Beek: "Ik ben gewend op Viking te rijden. Dit zijn Maple-ijzers. Deze schaatsen zijn ook nog eens een kilo zwaarder. Ik was een beetje onwennig, kon er niet op schaatsen. Maar gelukkig hebben we de meting met een gewone schaatsen wel kunnen doen. Dit gaat zeker een vervolg krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl