ANP / Politie
NOS Nieuws

OM: fout stond snellere oplossing zaak-Borst in de weg

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt dat in het verleden ten onrechte geen DNA-materiaal is afgenomen bij Bart van U., de man die verdachte is in de zaak-Els Borst. Als dat wél was gebeurd, was justitie eerder bij hem uitgekomen in het onderzoek naar de dood van D66-politica Borst, zegt persofficier Rebel van het Rotterdamse OM tegen de NOS.

Van U. werd in 2012 veroordeeld voor verboden wapenbezit en had DNA-materiaal moeten afstaan. Maar er is nooit een oproep naar hem verstuurd om dat materiaal in te leveren, aldus de persofficier.

Zus

Van U. is verdachte in de zaak-Borst omdat er nu wél DNA-materiaal van hem beschikbaar was. Dat is afgenomen nadat hij op 12 januari was opgepakt vanwege de moord op zijn zus. Zijn DNA-profiel komt overeen met sporen die zijn gevonden in de garage in Bilthoven waar het lichaam van Els Borst lag.

Als zijn DNA eerder in de databank beschikbaar was geweest "was de link met de zaak van mevrouw Borst eerder geconstateerd", concludeert persofficier Rebel.

Geen behandeling

Volgens het OM is er meer fout gegaan. Zo bleek al in 2011, toen hij werd aangehouden met een revolver op zak, dat Van U. verward was en dat hij er waandenkbeelden op nahield. Hij droeg wapens omdat hij zeker wist dat hij het slachtoffer zou worden van een islamitische terreurdaad.

De pogingen van het OM, de rechtbank en de ggz om Van U. te laten behandelen voor zijn geestelijke problemen, zijn volledig mislukt. Van U. heeft zich er altijd met succes tegen verzet.

Het Openbaar Ministerie stelt een "grondig en breed onderzoek" in om de oorzaak van de gemaakte fouten te achterhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl