AFP
NOS Nieuws

Pentagon: strijd om Kobani nog niet voorbij

Het Amerikaanse ministerie van Defensie reageert voorzichtig op de mededeling van Koerdische strijders dat die de Syrische stad Kobani nu geheel in handen hebben en de strijders van IS daaruit hebben verdreven.

Woordvoerder kolonel Steve Warren van het Pentagon durft nog niet te zeggen dat de strijd om Kobani nu voorbij is. De Koerden hebben wel de overhand, maar de strijd gaat door, zei Warren.

Kobani is sinds zondag zwaar gebombardeerd door de Amerikanen. Het Pentagon meldt dat in een etmaal 17 bombardementsvluchten zijn uitgevoerd. Vrijdag liet het Pentagon weten dat ongeveer driekwart van de stad in Koerdische handen is.

Koerdische vlag boven Kobani

Een Syrische mensenrechtenorganisatie deelde vanmiddag mee dat het Koerdische peshmerga-leger de stad nu helemaal in handen heeft. Turkse Koerden zeggen dat peshmerga-vlaggen boven de stad hangen en dat uitbundige mensen op straat de overwinning op IS vieren.

Ook wordt gemeld dat de peshmerga nog voorzichtig opereren in de buitenwijken in het oosten van de stad, waar vluchtende IS-strijders mijnen zouden hebben achtergelaten.

De strijd om Kobani, dat dicht bij de Turkse grens ligt, duurt inmiddels vier maanden. Tienduizenden mensen zijn de stad ontvlucht. Koerdische strijders kregen bij hoge uitzondering toestemming van de Turkse regering om via Turkije naar Kobani te reizen.

Verwoesting

De helft van de stad is in de afgelopen maanden verwoest en de schade in het resterende deel van de stad is aanzienlijk. De stad kampt met gebrek aan water, voedsel, elektriciteit en medische zorg.

Honderden IS-strijders houden zich nog wel op in dorpen nabij Kobani. Een woordvoerder van de terroristische organisatie riep vandaag volgelingen op om met alle mogelijke middelen westerse doelen aan te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl