NOS Nieuws

Even voorstellen: Aak, een jochie uit de IJzertijd

Even voorstellen: Aak, een jochie uit de IJzertijd

De jongen Aak moet ongeveer 200 jaar voor Christus in de buurt van Uitgeest hebben geleefd. Zijn skelet werd daar in de jaren tachtig gevonden. Toen hij overleed was hij negen jaar oud, zo heeft onderzoek aangetoond.

Archeologen weten veel over het gebied en het leven in de IJzertijd, maar over het leven van Aak is maar weinig bekend. Om een beter beeld te krijgen, heeft de provincie Noord-Holland een reconstructie van hem laten maken. Die is vandaag gepresenteerd.

Reconstructie van de jongen uit de IJzertijd

Als je met Aak naar een basisschool zou gaan, zou hij lijken op zijn klasgenoten. Men denkt vaak dat mensen uit de prehistorie een soort apen waren. Maar bij Aak zien we dat dat niet klopt.

Rob van der Eerden - archeoloog provincie Noord-Holland

De reconstructie van Aak is gemaakt door Maja d’Hollosy. Zij maakte eerder ook de gezichtsreconstructies van Cees de Steentijdman en de Alkmaarse vrouw. De reconstructie is te zien in het Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie in Castricum.

De jongen Aak is te zien in het Huis van Hilde in Castricum

Raadsel

Over het leven van Aak tasten archeologen nog in het duister. Bijzonder is dat Aak is begraven, wat ongebruikelijk is voor die tijd. Hij lag met opgetrokken benen en hoofd in een soort foetushouding in zijn graf. Bovendien is hij gevonden op een bijzondere locatie, waarschijnlijk een rituele plek langs het water.

Hoe Aak is gestorven, is niet bekend. Er waren geen tekenen van geweld, een ongeluk of een ziekte. Maar niet iedere ziekte laat sporen na aan het skelet.

Tandplak

Eerder zijn er reconstructies gemaakt van 'Cees de Steentijdman' en 'de Alkmaarse vrouw' uit de 16e eeuw. Cees leefde 4500 jaar geleden en was vermoedelijk boer. Volgens deskundigen was Cees tussen de 26 en 35 jaar oud. Zijn skelet was zo goed geconserveerd dat zelfs de tandplak nog zichtbaar was. Cees kwam waarschijnlijk door een aanval van een wild dier om het leven.

De Alkmaarse vrouw stierf tijdens het beleg van Alkmaar in 1573. Ze is daarna met zeker 28 anderen in twee massagraven gelegd. Die werden tijdens de herinrichting van de Alkmaarse Paardenmarkt in 2010 gevonden. Toen bleek dat een van de skeletten van een vrouw was, werd besloten haar gezicht te reconstrueren.

De reconstructies van Cees de Steentijdman, de Alkmaarse vrouw en Aak uit de IJzertijd zijn te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

  • Maja d'Hollosy
    De reconstructie van Cees
  • Archeologie Westfriesland
    Het skelet van Cees
  • Maja d'Hollosy
    De reconstructie van Cees
  • Maja d'Hollosy
    De reconstructie van Cees
  • Maja d'Hollosy
    De reconstructie van Cees
  • John Meijer
    De laatste hand wordt gelegd aan de reconstructie van Cees
  • John Meijer
    Cees in vol ornaat
  • Erik Smits
    De reconstructie van 'de Alkmaarse vrouw'
  • Studio John Meijer
    Archeologe Maja d'Hollosy heeft het gezicht gereconstrueerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl