NOS Nieuws

Dijsselbloem wijst Athene op beperkte speelruimte

De Europese Unie is bereid om met de nieuwe Griekse regering te praten, maar Athene moet zich wel aan gemaakte afspraken houden. Dat heeft Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, gezegd in Brussel.

Dijsselbloem, die Syriza feliciteerde met de verkiezingsoverwinning, wees erop dat er binnen Europa geen steun is voor een afschrijving van Griekse schulden. "Als je in de eurozone blijft, dan houd je je aan de afspraken die je met elkaar hebt, dat geldt voor alle landen."

De Europese ministers van Financiën ontmoeten elkaar vandaag in Brussel, waar ze de verkiezingsoverwinning van Syriza en de gevolgen ervan zullen bespreken. Syriza heeft kiezers beloofd de afspraken met de trojka van EU-ECB-IMF te herzien via onderhandelingen. De partij wil minder bezuinigen en een deel van de schulden zou kwijtgescholden moeten worden.

ECB-bestuurder Benoit Coeuré zei vandaag dat Athene de afspraken niet zomaar eenzijdig kan opzeggen. Hij kan zich wel voorstellen dat de looptijd van Griekse leningen wordt verruimd of dat de rente wordt verlaagd.

'Grieken moeten zich aan afspraken houden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl