EPA
NOS Nieuws

Griekse coalitie in sneltreinvaart rond

In Griekenland gaat de linkse partij Syriza een coalitie vormen met de kleine rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken. Dat heeft de leider van de laatste partij, Panos Kammenos, bekendgemaakt na een gesprek met Syriza-leider Tsipras.

Tsipras had vanochtend in Athene rond 09.30 uur als eerste een gesprek met Kammenos, enkele uren na de grote verkiezingsoverwinning van Syriza. Kammenos' partij heeft waarschijnlijk 13 zetels gehaald, die Syriza aan een meerderheid helpen in het parlement.

Syriza heeft bij de verkiezingen een grote overwinning geboekt, maar komt net tekort voor een absolute meerderheid. Met vrijwel alle stemmen geteld heeft de partij 149 van de 300 zetels in het parlement.

"Weinig gemeen"

Syriza en de Onafhankelijke Grieken hebben weinig gemeen, behalve dat ze beide een einde willen maken aan de bezuinigingen. "Het is een vreemde combinatie", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago in het Radio 1 Journaal. "Ze hebben alleen gemeen dat ze fel gekant zijn tegen het bezuinigingsbeleid."

Tersago verwacht dat de nieuwe coalitie in Brussel erop gaat hameren dat het huidige bezuinigingsbeleid niet houdbaar is. "Om die reden hebben de Grieken uiteindelijk gestemd op Syriza. Maar ik verwacht ook dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend."

Mogelijk wordt nog vandaag bekend wie er in de nieuwe regering zullen zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl