Colin Kazim-Richards in actie tegen Ajax
NOS Voetbal

Pellè en Kazim ontlopen elkaar nauwelijks

De 'kenners' waren het erover eens: de Klassieker van zondagmiddag tussen Ajax en Feyenoord was van een armetierige kwaliteit. Maar data-analist Tijs Rokers heeft dat toch anders ervaren. "Voor de Ajax-fans viel er heel weinig te beleven, maar ik heb genoten van het strategische spel van Feyenoord waarmee het Ajax wilde aanpakken."

"Ajax wil graag rustig opbouwen, maar Feyenoord zette vroeg druk, waardoor Ajax veel de lange bal moest spelen in de opbouw. En Feyenoord won 62 procent van alle kopduels. Ajax-doelman Jasper Cillessen trapte 25 keer de lange bal, omdat hij de bal niet kwijt kon en 18 keer werd de bal direct bij een Feyenoorder ingeleverd."

Ajax kwam daardoor in eigen huis tot slechts vijf doelpogingen, waarvan er maar eentje tussen de palen was, waardoor doelman Kenneth Vermeer handelend moest optreden. Het aantal doelpogingen van Feyenoord liep gestaag op naar twintig, waarvan zes op het doel.

Tenenkrommend

"Feyenoord weet elke week tot veel doelpogingen te komen", weet Rokers. "Maar ze missen nog wat raffinement in de afronding. Tien procent is te laag. Maar dat ligt niet aan Kazim. Dan moet je kijken naar spelers als Clasie, El Ahmadi en Vilhena, die op nul uit zeventien staat."

Met Colin Kazim-Richards is de veel bekritiseerde spits van de Rotterdammers genoemd. Langs de Lijn-presentator Hugo Borst waagde het zelfs de Turk 'Feyenoord-onwaardig' te noemen. "Afvoeren die hap." Om eraan toe te voegen dat we natuurlijk verwend waren geraakt door Graziano Pellè, die de afgelopen jaren in de Kuip uitgroeide tot een fenomeen.

"Ik heb dat tenenkrommend aangehoord", reageert Rokers op het betoog van Borst. "Pellè heeft vorig seizoen 117 doelpogingen gedaan en er 21 gemaakt. Dus hij heeft er 96 niet verzilverd! Een rendement van 18%. Kazim scoorde tot nu toe zeven keer uit 44 doelpogingen en dat is een rendement van 16%. Dat ligt dus niet ver uit elkaar. Feyenoord zou zich dus kunnen afvragen: hoe brengen wij Kazim vaker in stelling? Dan kan hij ook tot veel meer doelpunten komen."

Cillessen meeste invloed

Ironisch genoeg stond Kazim tegen Ajax juist een treffer in de weg, toen hij een kopbal van ploeggenoot Jean-Paul Boëtius met zijn voet uit het Ajax-doel hield. Ook Ajax-spits Arek Milik onderscheidde zich vooral door het voorkómen van een doelpunt. Hij slaagde erin een inzet van alweer Boëtius op de lijn met het hoofd te keren.

Rest de vraag wie de beste speler was in de Arena. "Jordy Clasie was veruit de meest actieve speler met 109 balcontacten, achttien balveroveringen en vier onderscheppingen. Maar Cillessen heeft de meeste invloed gehad op het resultaat met zijn vier reddingen, al werd hij ook nog twee keer geholpen door de twee spitsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl