NOS Schaatsen

Knegt geniet van EK-goud in eigen huis

"In eigen huis Europees kampioen worden is het mooiste wat er is, denk ik." Sjinkie Knegt maakte dit weekend bij de EK shorttrack in Dordrecht zijn favorietenrol waar. Na de eerste dag ging hij al overtuigend aan de leiding en hij gaf die positie niet meer uit handen.

"De halve finale 1.000 meter liep niet helemaal zoals gewenst, maar voor de rest is het vandaag helemaal goed gegaan", sprak Knegt over de afsluitende dag.

We gaan er bij de WK in Moskou weer een mooie show van maken.

Sjinkie Knegt

Het feit dat Knegt de Rus Viktor An voorbleef, deed hem goed. "Vorig jaar won hij, nu win ik. We gaan er bij de WK in Moskou weer een mooie show van maken. Het wordt dan wel een stuk lastiger met meer goede rijders, maar ik ga wel volle bak meedoen om de prijzen."

An, die nog wel de zilveren medaille veroverde, zou niet fit zijn, maar dat interesseerde Knegt eigenlijk niet. "Hij was fit genoeg om mee te doen."

Na de euforie van zijn Europese titel, was er de teleurstelling bij de relay. De Nederlandse mannen, regerend wereldkampioen, wisten de Europese titel niet te veroveren. De 20-jarige Itzhak de Laat verspeelde de voorsprong. Hij gaf zichzelf dan ook de schuld na afloop.

"Ik ben de zwakste schakel", sprak De Laat. "Het zijn gewoon kleine foutjes die ons de Europese titel hebben gekost. Dus ik trek me dat zeker wel aan." Ook bij Knegt was de teleurstelling zichtbaar. "Dat we die titel niet pakken, daar baal je natuurlijk enorm van."

De Laat: ik ben de zwakste schakel

De vrouwen grepen na vier gouden medailles op rij naast de Europese titel op de aflossing. Daar waren Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Suzanne Schulting wel tevreden mee, want in een samenstelling zonder Jorien ter Mors en de gestopte Sanne van Kerkhof moesten ze eerst maar zien hoe goed ze waren.

Bij de jonge Schulting was de spanning dan ook goed te voelen. Na afloop reageerde ze heel emotioneel. Waarom was dat? "Ik was echt heel zenuwachtig. De zenuwen gierden door mijn lijf, dus het is een beetje ontlading dat het nu klaar is", zei ze.

Schulting: "Dit is pas de tweede keer dat we in deze formatie de relay rijden en dan wil je het niet verpesten. Eigenlijk ging alles goed, maar het is jammer dat op het laatst de Russen voorbij komen."

Yara van Kerkhof weet hoe het is om in een kampioenenploeg te rijden en kijkt positief terug op de finale in een nieuwe samenstelling. "Als je me vorige week had gevraagd of wij hier een medaille gingen halen, dan wist ik het nog niet hoor. Ik zag gisteren dat het wel goed liep. Toen dacht ik: misschien kan het zelfs wel goud worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl