Mike van der Hoorn en Karim El Ahmadi

Ajax en Feyenoord scoren niet

Ajax en Feyenoord hebben in Amsterdam een niet al te hoogstaande, maar wel boeiende editie van de Klassieker met 0-0 gelijkgespeeld. Het was pas de tweede keer dat de topper geen treffers opleverde. Op 28 oktober 1978 werd het in Amsterdam ook 0-0.

Bij Ajax stond Riechedly Bazoer voor het eerst in de basis. De 18-jarige middenvelder, die eerder al inviel tegen FC Groningen en Willem II, verving de geblesseerde Davy Klaassen. In de verdediging van Feyenoord had Luke Wilshire de voorkeur gekregen boven Khalid Boulahrouz.

Ajax begon fel en probeerde Feyenoord in de eerste minuten te overrompelen. De Rotterdammers waren niet onder de indruk, namen snel het initiatief over en brachten de soms slordig verdedigende thuisclub regelmatig in de problemen.

Blind en Alderweireld nemen afscheid in Arena

Feyenoord domineert

Het overwicht van Feyenoord leverde in de eerste helft veel dreiging op en twee grote kansen. Na een inzet van Jens Toornstra caramboleerde de bal via de voet van Arkadiusz Milik voor de voeten van Colin Kazim-Richards, die via de rechtervoet van doelman Jasper Cillessen naast schoot.

Ook Jean-Paul Boëtius was voor de rust dicht bij succes voor de Rotterdammers. Zijn schot werd door Milik met het hoofd van de lijn gehaald.

In de rust besloot Ajax-trainer Frank de Boer om Milik te vervangen door Kolbeinn Sigthórsson, die vorig seizoen zijn ploeg in de Arena met twee treffers aan de 2-1 overwinning op Feyenoord hielp.

De maatregel van De Boer, die later ook Niki Zimling nog in de ploeg bracht, sorteerde nauwelijks effect. Feyenoord bleef domineren en voor dreiging zorgen.

Pas halverwege de tweede helft kreeg Ajax zijn eerste grote kans van de middag. Ricardo van Rhijn bediende Sigthórsson, wiens inzet Vermeer tot zijn eerste redding van de middag dwong. De doelman stond later ook pal bij een schot van Van Rhijn.

De kansen van Feyenoord bleven groter. Zo ketste een kopbal van Boëtius af op het been van de in de doelmond staande Kazim-Richards. In de slotfase hield de druk van Feyenoord aan, maar de beloning bleef uit.