NOS Sport

Jantje Lammers, F1-debuut in benzinebom

ATS: Jantje Lammers, Formule 1-debuut in een benzinebom

Over twee maanden debuteert Max Verstappen in de Formule 1. Met zijn zeventien jaar is hij dan de jongste coureur ooit in de koningsklasse van de autosport. Ruim 36 jaar vóór Verstappen reed een andere jonge Nederlandse coureur zijn eerste rondjes in de Formule 1. Jantje Lammers.

Hij is 22 en kent geen angst. Formule 1 is in die jaren als Russisch roulette. Elke volgende ronde kan fataal zijn. Het is het tijdperk van Niki Lauda, Nelson Piquet, Gilles Villeneuve. Hun bolides zijn rijdende bommen die ieder moment kunnen ontvlammen. Lammers krijgt zijn eigen bolide en debuteert op 21 januari 1979. In een wereld van cowboys, pitspoezen en lefgozers.

Zondagavond in Andere Tijden Sport, vanaf 22.15 uur op NPO 1 en NOS.nl: Formule 1-debuut in een benzinebom.

De slipschool van Slotemaker

Lammers leerde al op jonge leeftijd autorijden. Hij kreeg een baantje bij de slipschool van Rob Slotemaker. Lammers mocht de weg nat spuiten voor cursisten. Hij kreeg er tweehonderd gulden per maand voor. Maar hij mocht ook af en toe achter het stuur zitten.

Nadat hij de kunst van het slippen onder de knie gekregen had, verschoof zijn interesse al snel naar het circuit en daar bleek andermaal dat de kleine Lammers talent had. Via de toerwagens en sportcars kwam hij in de Formule 3 terecht. Dat bleek in 1978 de ideale opstap naar de koningsklasse.

Tragische ongevallen

In het jaar waarin voor Lammers dromen uitkwamen, tussen september 1978 en september 1979, deden zich ook twee tragische ongevallen voor. Tijdens de grand prix van Monza in 1978, ogenblikken nadat hij zijn eerste contract in de Formule 1 had getekend, is Lammers getuige van de crash van de Lotus-coureur Ronnie Peterson.

Hoewel mede-coureurs nog snel ter plekke waren om Peterson uit zijn brandende bolide te tillen, overleed de Zweed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In september 1979 stond Lammers langs de kant van 'zijn' baan in Zandvoort, terwijl zijn leermeester Rob Slotemaker de macht over het stuur verloor. Slotemaker slipte over een plas olie en reed tegen een andere auto aan. Hij was op slag dood.

De slipschool waar Lammers het leerde

Negende plaats in Canada

Sportief gezien werd het optreden van Lammers in de Formule 1 nooit een doorslaand succes. In zijn debuutseizoen reed hij zestien grands prix. Hij haalde acht keer de finish.

Op basis van zijn talent had Lammers nog wel vele jaren actief kunnen zijn in de wereld van de Formule 1, maar andere factoren, waaronder een matige auto, leiden ertoe dat hij na dat debuutseizoen nog maar zeven keer aan de start stond van een grand prix. Zijn beste resultaat? Een negende plaats in Canada.

Afleveringen

DatumAfleveringTijdstip
Zondag 4 januariEen Friese ElfstedendynastieVideo
Zondag 11 januariEllen Burka, overleven op kunstschaatsenVideo
Zondag 18 januariDe vier truien van Adrianus van der PoelVideo
Zondag 25 januariJan Lammers; Formule 1-debuut in benzinebom22.15 uur op NPO 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl